Ajándékosztó katonák között robbantottak

Vágólapra másolva!
Tálib öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Dél-Afganisztánban afgán gyerekeknek ajándékot osztogató kanadai katonák között. A merényletben négy katona meghalt, több gyerek megsérült.
Vágólapra másolva!

Afgán gyerekeknek ajándékot osztogató kanadai békefenntartók ellen követettek el hétfőn öngyilkos merénylet Dél-Afganisztánban. A támadásban négy katona életét vesztette, sok gyerek megsebesült. Az eset Kandahár tartomány Pandzsvaji körzetében történt. Az öngyilkos merénylő testére erősítette a robbanóanyagot, biciklivel közelítette meg a kanadai békefenntartókat, akik éppen írószereket és édességet osztogattak a gyerekeknek.

Kari Mohammed Juszuf tálib szóvivő azt közölte, hogy a robbantást egy fiatal tálib hajtotta végre. Az uralmától megfosztott tálib fegyveres mozgalom az elmúlt hónapokban számos támadást hajtott végre afganisztáni kormányilletékesek és az országban állomásozó koalíciós erők fegyveresei ellen. Az év eleje óta mintegy 130 külföldi katona vesztette életét, az áldozatok többsége amerikai, brit és kanadai volt.

A NATO vezetésű afganisztáni biztonsági erő (ISAF) két hete átfogó offenzívát indított, hogy megfékezze a lázadókat és újraindítsa a lakosság megsegítését szolgáló programokat. A hétfői merénylet egy nappal az után történt, hogy véget ért a Medúza fedőnevű hadművelet, amelyben több mint ötszáz tálib lázadó vesztette életét.