Szudán szabadon engedi a National Geographic újságíróját

Vágólapra másolva!
Szudán szabadon engedi a National Geographic című amerikai folyóirat kétszeres Pulitzer-díjas újságíróját, akit kémkedés és álhírek terjesztése vádjával tartóztattak le a nyugat-szudáni Dárfúrban.
Vágólapra másolva!

Paul Salopek érdekében Bill Richardson, Új-Mexikó állam kormányzója járt közben. Pénteken Kartúmban megbeszélést folytatott Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnökkel, aki beleegyezett abba, hogy humanitárius megfontolásokból helyezzék szabadlábra az amerikai újságírót, valamint Csádból származó gépkocsivezetőjét és tolmácsát.

A kormányzó bejelentését megerősítve a szudáni hatóságok is bejelentették, hogy elengedik az újságírót és két munkatársát. Bill Richardson közölte, hogy személyesen utazik szombaton Dárfúrba Salopekért és társaiért. (Salopek Új-Mexikó államban él.) Besir elnök már augusztusban megígérte Jendayi Frazer afrikai ügyekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár-helyettesnek, hogy felülvizsgálja Salopek helyzetét.

A 44 éves Paul Salopek ellen, aki a Chicago Tribune munkatársa, és a National Geographic számára készített riportot Szudánban, augusztus végén emelt vádat a bíróság a dárfúri el-Fáserben kémkedés, törvénytelen információtovábbítás és "álhírek" írása miatt. A három férfit augusztus 6-án vették őrizetbe a polgárháború dúlta szudáni tartományban a kormányhoz hű erők.

A National Geographic és a Chicago Tribune tiltakozott a vádak ellen, és egyaránt követelte az újságírónak és munkatársainak szabadon bocsátását. Salopek 2001-ben éppen az Afrikáról, főleg a Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló polgárháborúról írt cikkeivel érdemelte ki a Pulitzer-díjat.

2003 eleje óta a harcok és a humanitárius válság következtében a halálos áldozatok száma 180 ezer és 300 ezer között volt Dárfúrban. A 7 milliós lélekszámú tartományban több mint 2,4 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.