Magyarok verték meg Romániában a magyar bicikliseket

Vágólapra másolva!
A megyei rendőrkapitány szerint magyar nemzetiségű román állampolgárok verték meg szombaton a két magyar kerékpárost, a romániai Bihar megyében. Romániai sajtójelentések szerint a verekedést durva szóváltás előzte meg. Liviu Popa rendőrkapitány úgy vélte, a magyar sajtó felnagyította az ügyet, amelynek külön pikantériája, hogy kedden a Németországban tartózkodó román belügyminisztertől már "a hétvégi magyarmészárlásról" érdeklődtek a német parlamentben.
Vágólapra másolva!

Magyarok voltak a Bihar megyei magyarverők. Ezt Liviu Popa, Bihar megye rendőrfőkapitánya közölte szerdán egy sajtóértekezleten, miután az Új Magyar Szó című bukaresti napilap többször is feltette neki az erre vonatkozó kérdést. Biharban szombaton bántalmazták ismeretlenek a korábbi, többszörös magyar bajnok kerékpárost, Nagy II. Zoltánt és társát az Érmihályfalva és Nyírábrány közötti útszakaszon.

A bukaresti magyar lap tudósításából kiderül, hogy Liviu Popa szerint ez példátlan eset a megyében. "Eddig nem bántalmaztak magyar állampolgárokat Bihar megye területén, legalábbis nem azért, mert magyarok" - mondta a főkapitány. Szerinte Bihar és Hajdú-Bihar megye rendőrsége között kiváló a viszony, és Bihar különben is mindig élen járt a nemzetiségek közti toleranciában, megértésben, tehát sajnálatos, hogy pont most, az európai integráció küszöbén történik ilyen rendkívül kínos atrocitás. A bihari rendőrfőkapitány szerint a legkellemetlenebb az esetben, hogy a Berlinben tartózkodó Vasile Blaga belügyminisztertől kedden már azt kérdezték a német parlamentben, hogy mit tud mondani "a hétvégi magyarmészárlásról".

Popát a Mediafax román hírügynökség is idézte, eszerint a rendőrkapitány úgy vélekedett, hogy a magyar sajtó eltorzította a hétvégén történteket, a tálalás módja kedvezőtlenül hat Románia hírnevére, és nem is tükrözi a romániai valóságot. Szerinte a magyar sajtó aránytalanul felnagyította az esetet, egy utcai szóváltásból külpolitikai vonatkozású ügyet kreált. A rendőrkapitány a Mediafaxnak is megerősítette az információt, miszerint a bántalmazó három román állampolgár magyar nemzetiségű volt.

A román rendőri vizsgálat szerint a kerékpárosok szabálytalanul, cikkcakkban haladtak az úton, emiatt egy gépkocsi nem tudta megelőzni őket. Ebből az autóból szálltak ki a később feljelentett személyek, akik káromkodni kezdtek a kerékpárosokra, ez utóbbiak pedig azonos hangnemben válaszoltak. Állítólag ezután bántalmazták a kerékpárosokat a gépkocsi utasai, aki a Mediafax szerint megrongálták az egyik biciklikereket és eltörtek egy napszemüveget. Liviu Popa, a Mediafax szerint cáfolta a magyar sajtóban megjelent "gyanúsításokat", amelyek szerint a Bihar megyei rendőrség el akarná tussolni az ügyet. Jelezte: a feljelentett román állampolgárokat rongálásért körözik, de testi sértés miatt is eljárást indíthatnak ellenük, ha a sértettek orvosi látleletekkel tudják bizonyítani a bántalmazás tényét.