Tovább húzzák az ítélethirdetést Szaddám perében

Vágólapra másolva!
A per kezdetének egyéves évfordulójára napolták el Szaddám Huszein perének utolsó tárgyalását. Október 19-én várhatóan ítéletet is hirdetnek a volt iraki diktátor ellen 148 síita 1982-es megöletése miatt indított eljárásban. Szaddám ugyanakkor még augusztusban újra bíróság elé áll, akkor iraki kurdok tízezreinek legyilkolása miatt.
Vágólapra másolva!

Elnapolták Bagdadban Szaddám Huszein és vádlott-társai perének utolsó tárgyalását. Az új időpont október 19., amikor ítélethirdetés is várható a volt iraki diktátor és hét vádlott-társa ellen folyó eljárásban - közölte a per vezető bírája, Rauf Rasid Abder-Rahman. A pert 148 iraki síita 1982-es lemészárlása miatt indították. Az ügyészek halálbüntetést kértek az egykori diktátorra és két másik vádlottra.

A csütörtöki tárgyalási napon az utolsó két vádlott, Taha Jaszin Ramadan volt alelnök és Avad al-Bandar volt bíró ügyében hangzottak el a záróbeszédek, Szaddám Huszein nem volt jelen. A vádlottak védőcsapatának bojkottja miatt - ahogy egész héten - ezúttal is hivatalból kirendelt védők jártak el. A két vádlott - ahogy előzőleg a többiek is - tiltakoztak kirendelt védőik ellen, akik ennek ellenére felolvasták záróbeszédeiket. Mindannyian arra hivatkoztak, hogy nem lehet bizonyítani a vádlottak érintettségét.

Ramadan az 1970-es években létrehozott, az egykori Baasz párt milíciájaként működő, úgynevezett népi hadsereg parancsnoka volt. A védő azzal érvelt, hogy még ha bizonyítható is a fegyveres testület részvétele a gyilkosságokban, arra nincs bizonyíték, hogy Ramadan adta ki a parancsot. Ramadan a védő után felszólalva kifogásolta, hogy az ügyvéd a védekezésben túl nagy hangsúlyt fektetett erre a hadseregre, ugyanis - mint mondta - nem ő rendelkezett felette irányítással.

Szaddám Huszein ellen összesen 12 vádpontot fogalmaztak meg. Ezt a pert októberre halasztották ugyan, ám egy másik eljárásban augusztus 21-én ismét bíróság elé áll a volt iraki elnök. Akkor az iraki kurdok elleni véres Anfal-kampány miatt vonják felelősségre, amelyben emberek tízezrei vesztették életüket.