Etióp katonák vonulnak be Szomáliába

Vágólapra másolva!
Már a második szomáliai városba vonult be az etióp hadsereg. A céljuk az lehet, hogy megóvják az ottani ideiglenes kormányt az iszlamistáktól vagy megpróbálják visszaszorítani őket. A Szomália egyre nagyobb részét ellenőrző iszlamistákat korábban is erővel akadályozták meg az etiópok abban, hogy iszlám államot alakítsanak ki. A két ország vezetése tagadja a bevonulást, feltehetően a hagyományos szomáliai-etióp ellentét miatt.
Vágólapra másolva!

Több száz etiópiai katona érkezett immár a második szomáliai városba. Az etióp hadsereg ezzel az ENSZ által támogatott, ám gyenge szomáliai kormányt igyekszik megóvni. A kormányzat és az ország jelentős részét ellenőrzésük alatt tartó iszlám milíciák között ugyanis egyre erősebb a feszültség, miután a kormány képviselői nem jelentek meg a két fél között szervezett találkozón, amelyről így az iszlamisták kivonultak - jelentette az AP.

Az etióp erők legalább öt gépfegyverrel felszerelt pickuppal és egy helikopterrel érkeztek Wajidba, amely 75 kilométerre délre fekszik a két ország határától, és körülbelül 240 kilométerre északnyugatra a szomáliai fővárostól, Mogadishutól. Az etiópok először múlt csütörtökön vonultak be a határ mellet fekvő Baidoába, amelyhez akkor már az iszlamisták is közeledtek. Egyes beszámolók szerint a jól felszerelt etióp egységek a főváros felé tartanak, miközben a muszlim milíciák visszavonulnak előlük. Van is mitől tartaniuk, ugyanis az etióp hadsereg már kétszer is bevonult az országba - 1993-ban és 1996-ban -, hogy megakadályozza az iszlamistákat egy iszlám alapú állam létrehozásában. Diplomaták ezúttal is arra számítanak, hogy Etiópia keményen odacsap a szélsőséges muszlimoknak, akik múlt héten a szomszédos Etiópiát is támadással fenyegették.

Azt ugyanakkor mind az etióp, mind a szomáliai kormányzat tagadja, hogy etióp csapatok lennének Szomáliában. Az országban hagyományosan erős az etiópellenesség, és a kormányzat feltehetően nem akar a régi ellenség, Etiópia lekötelezettjeként feltűnni. A két állam viszonyát határviták és az északon fekvő Szomáliföld szakadár térség etióp támogatása terhelik.

Szomáliában az elmúlt hetekben jelentős sikereket ért el az Egyesült Iszlám Bíróságok (UIC) nevű szervezet, amely amerikai vádak szerint az al-Kaidával és más szélsőséges muszlim szervezetekkel ápol bensőséges kapcsolatokat. Az UIC a február óta tartó harcokban sorra győzte le a feltételezések szerint amerikai pénzekkel is támogatott különböző hadurakat, akik Mohamed Sziad Barre diktátor 1991-es elűzése óta uralták az országot, miközben a tavaly létrehozott hivatalos ideiglenes kormány - mindenféle valós hatalom nélkül - az etióp határhoz közeli Baidoában húzta meg magát.