A spanyolok felmentették a guantanamói rabot

Vágólapra másolva!
Bizonyítékok hiányában a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn felmentett egy hat évre ítélt spanyol állampolgárságú férfit, aki korábban a kubai területen lévő guantánamói amerikai börtöntáborban raboskodott.
Vágólapra másolva!

A testület elrendelte Hamed Abderrahmán Ahmad azonnali szabadon engedését. A "spanyol tálibként" is ismert fogoly két évet töltött el Guantánamón, majd tavaly adták ki Spanyolországnak, ahol októberben mondták ki bűnösségét. A tavalyi bírósági ítélet szerint a 31 éves férfit, aki az észak-afrikai ceutai enklávéban született, beszervezte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, majd Afganisztánba küldte vallási oktatásra és katonai kiképzésre.

A legfelsőbb bíróság most megsemmisítette az első fokon hozott ítéletet, mert az Ahmad ügyében eljáró bíróság a bűnösség rábizonyítása előtt nem tartotta ártatlannak a vádlottat, és olyan bizonyítékok alapján ítélte el, amelyeket Guantánamón állítottak össze. Ezek teljesen valótlannak, vagyis nem létezőnek bizonyultak. A spanyol legfelsőbb bíróság szerint a bizonyítási eljárás Ahmad esetében teljes mértékben hanyag volt.

Ahmad volt 2004 februárjában az első guantánamói fogoly, akit a bűnvádi eljárás lefolytatására kiadtak egy külföldi országnak, amikor az Egyesült Államok elfogadta Madrid kiadatási kérelmét.