Palesztinokra csapott le az izraeli hadsereg

Vágólapra másolva!
Izraeli harckocsikból leadott lövések két palesztin életét kioltották szombaton Gáza egyik keleti külkerületében, közel a Gázai övezet és Izrael közti Karni határátkelőhelyhez - közölték gázai orvosi forrásból.
Vágólapra másolva!

Izraeli csapatok palesztin fegyveresekkel csaptak össze szombaton hajnalban a Gázai övezetben, nem messze a fő kereskedelmi határátkelőtől, Karnitól. Mintegy tizenöt harckocsi, helikopterek és katonák százai lépték át a határt, és nyomultak előre a Gáza várostól három kilométerre fekvő Sedzsaja irányába.

Palesztin biztonsági források közlése szerint az izraeli csapatok körülzárták a sűrűn lakott Sedzsaját és behatoltak Gázába. Két palesztin megsebesült, amikor levegő-föld rakéta vagy tüzérségi lövedék csapódott be egy házba Sedzsaja környékén. A palesztinok szerint Izrael ezzel megnyitotta a katonai művelet katonai frontját, miután a múlt hét eleje óta előbb a Gázai övezet déli, majd északi részén indított offenzívát.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője viszont azt mondta, hogy nincs nagyobb mértékű művelet a keleti szektorban, de elismerte, hogy tűzpárbaj bontakozott ki izraeli katonák és palesztin fegyveresek között.

Eddig összesen 33 palesztin vesztette életét a Gázai övezet északi részén indított izraeli offenzívába. A szerdán megkezdett offenzíva meghirdetett célja egy palesztin fegyveresek által elrabolt izraeli katona kiszabadítása és annak megakadályozása, hogy a térségből rakétákat lőhessenek ki izraeli területre.

A Gázai övezetben folyó katonai akciók leállítására szólította fel a palesztin fegyveres csoportokat és Izraelt Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök szombaton, 11 napja folyó heves harcok után, amelyek csaknem 40 palesztin halálos áldozatot követeltek. A gázai miniszterelnöki hivatal által kiadott közleményben Haníje hangsúlyozta: "ahhoz, hogy túljussunk a mostani válságon, a feleknek az összes katonai akció kölcsönös beszüntetése alapján helyre kell állítaniuk a nyugalmat".

Haníje néhány órával azután tette közzé felhívását, hogy az izraeli erők kivonultak a Gázai övezet északi részén elfoglalt területek többségéről. A Gázai övezet déli részén, a használaton kívüli rafahi nemzetközi repülőtéren, valamint a Gázavárostól keletre fekvő Karni kereskedelmi átkelő közelében az izraeli csapatok folytatják hadműveleteiket.

[origo]/MTI