Kiszabadult 47 Irakban elrabolt gyári munkás

Vágólapra másolva!
Negyvenhét kiszabadult a legalább hatvannégy, többségében síita munkás közül, akiket előző nap raboltak el ismeretlen fegyveresek az iraki főváros közelében - közölték csütörtökön hivatalos források.
Vágólapra másolva!

Az emberrablók a Bagdadtól húsz kilométerre északra fekvő Tadzsi helységben autóbuszokon hazafelé tartó fémgyári munkásokat hurcoltak el és gyerekeket, akiket a szülők magukkal vittek az üzembe. Favzi al-Hariri ipari miniszter bejelentése szerint 64 embert raboltak el, más hivatalos források szerint viszont 85-öt.

A rendőrség csütörtökön a fővárostól északra megrohamozott egy parasztgazdaságot, és kiszabadított legalább 17-et az előző nap elhurcoltak közül. Másik harminc fogoly még szerda este visszanyerte a szabadságát. Az emberrablók többségében nőket engedtek szabadon és gyerekeket, akiket az asszonyok magukkal vittek a munkahelyükre. Az egyik kiszabadult munkás elmondta, hogy őt azért engedték el, mert felmutatott egy hamis igazolványt, amelyen szunnita vallásúként szerepel. Egy szemtanú beszámolója szerint az emberrablók lelőttek két foglyot, akik menekülni próbáltak. Biztonsági források közölték: a környéken folytatódnak a razziák, hogy nyomára akadjanak a többi elrabolt munkásnak is.

Az ipari minisztérium egyik illetékese korábban a nap folyamán még úgy nyilatkozott, hogy az elhurcoltak számáról kiadott első rendőrségi jelentések túlzóak voltak és mindössze 30 munkást raboltak el szerdán, akik közül 25-öt már aznap szabadon engedtek.

Az érintett körzetben időről időre összecsapnak a síita és a szunnita felekezethez tartozók, a szerdaihoz hasonló tömeges emberrablásra viszont még nem volt példa.