Kiutasították az első afgán menekültet Norvégiából

Vágólapra másolva!
Norvégia kiutasított egy afgán menekültet a hét végén, az elsőt azóta, hogy lejárt az afgán menekülteknek pénzsegély ellenében önkéntes hazatérésre szabott határidő - közölte hétfőn a norvég rendőrség, miközben az afgán menekültek egy csoportja éhségsztrájkot folytat várható kitoloncolásuk elleni tiltakozásul.
Vágólapra másolva!

A kiutasított és kitoloncolt férfi menedékkérelmét először 2003-ban utasították el, majd 2005-ben véglegesen. A rendőrségi közlemény szerint az ő kiutasítását az is indokolta, hogy nemi erőszak elkövetéséért bíróság elítélte.

Május 26-án járt le az a határidő, ameddig afgán menekültek pénzsegélyért cserébe önként hazatérhettek Norvégiából. Ezután néhány nappal - a várható tömeges kitoloncolás miatt - mintegy száz afgán menekült sátortábort vert fel, és éhségsztrájkba kezdett. A sztrájk még mindig tart, de nem tudni pontosan, hány menekült vesz benne részt, mert a rendőrség felszámolta az éhezők sátortáborát.

Csaknem kétezer olyan afgán menekült tartózkodik Norvégiában, akinek menedékkérelmét elutasították. A norvég kormány korábban megállapodást kötött hazajuttatásukról az afgán vezetéssel és az ENSZ-szel. Az érintettek közül egyesek már csaknem öt éve élnek az észak-európai országban.