Életbiztosításokért gázolt két magyar nő Los Angelesben

Vágólapra másolva!
Két idős nő hajléktalanokat gázolt halálra az egyesült államokbeli Los Angelesben, miután előzőleg összebarátkozott velük és olyan életbiztosítás megkötésére bírta rá a szerencsétleneket, amelynek ők voltak a kedvezményezettjei. Az egyik gyanúsított és az egyik áldozat magyar származású.
Vágólapra másolva!

A múlt héten letartóztatott 73 éves Olga Rutterschmidt és a 75 éves Helen Golay fondorlatos módon összesen 2,2 millió dollárt sepert be a keddi sajtóbeszámolók szerint. A rendőrség eddig egy régebbi, 1999. évi és egy tavalyi gázolással gyanúsítja őket, de valószínűnek tartja, hogy más áldozatai is lehettek a párosnak, és ezért átvizsgál minden olyan korábbi esetet, amelyben hajléktalant ütöttek el, majd segítségnyújtás nélkül elhajtottak a tettesek.

Rutterschmidt magyar származású, akárcsak az első áldozat, Paul Vados. Az egyik hajléktalannal, akit tavaly kezdtek el behálózni, de már nem volt idejük megölni, a Los Angeles-i magyar református templom környékén ismerkedtek meg. A nyomozók feltételezése szerint a gyanúsítottak maguk ültek a volán mögött, amikor végeztek áldozataikkal. A rendőrség lefoglalta a két nő Mercedes sportterepjáróját, illetve Honda Civic személygépkocsiját.

Rutterschmidt és Golay segítséget ígért a hajléktalanoknak sorsuk enyhítésére, ha életbiztosítási kötvényt írnak alá, és kettőjüket jelölik meg kedvezményezettként. Gumibélyegzőt is készítettek aláírásaikról, amelyek révén összesen további 19 életbiztosítást kötöttek áldozataik nevében. A két áldozat lakásbérletét két évig fizették, utána érte őket az autóbaleset. A kaliforniai törvények szerint a biztosító jogi úton megtámadhatja a két éven belül kötött szerződést.

Az első esetben a hajléktalan életbiztosításában a két nő nagynénjeiként és egyedüli rokonaiként szerepelt, noha három lánya is él. A férfi holttestét egy hollywoodi sikátorban lelték fel, közlekedési balesetben szerzett végzetes sérülések nyomaival. A második áldozattal hasonló módon végeztek.

A Los Angeles-i rendőrség először két szálon vizsgálódott az elütött férfiak ügyében, és a véletlen hozta úgy, hogy a két illetékes nyomozó egy rendezvényen beszélgetve rádöbbent, hogy valójában ugyanazon az ügyön dolgoznak. Mindkét holttestet két idős nő kérte ki.

Tavaly novemberben megfigyelték Rutterschmidtet, aki egy romániai születésű magyar férfival találkozott, valamit aláíratott vele, majd elvitte egy bankba. A rendőrség keresi Nicholas Koost, akinek az aláírásáról a két nőnek ugyancsak gumibélyegzője volt, és a templom szomszédságában lakott. A környéken lakott Kenneth McDavid, a másik áldozat is. Paul Vados 1999. november 8-án, Kenneth McDavid 2005. június 22-én lett cserbenhagyásos gázolás áldozata.

A Los Angeles Times érdeklődésére a magyar református templom közölte, hogy a két idős nő nem tagja a gyülekezetnek.