Szíria visszautasítja az Európai Unió bírálatát

Vágólapra másolva!
Visszautasította Szíria az Európai Unió bírálatát, amely az ellenzékiekre nehezedő egyre nagyobb nyomás miatt érte a damaszkuszi hatóságokat.
Vágólapra másolva!

Szombaton berendelték a szíriai külügyminisztériumba az unió nagykövetét, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki a belügyekbe való beavatkozás miatt. Az Európai Unió pénteken felszólította ugyanis a damaszkuszi kormányt, hogy engedje szabadon a politikai okból letartóztatottakat, akik az elmúlt hónapokban kerültek börtönbe.

"Az EU nyilatkozata elfogadhatatlan beavatkozást jelent Szíria belügyeibe... A letartóztatások kérdése Szíriai szuverenitásába tartozik, s ez magában foglalja a lakosság megvédésének a jogát" - hangzik a jegyzék.

Szíria és az unió kapcsolatát a volt libanoni miniszterelnök, Rafík Haríri tavalyi meggyilkolása zavarja leginkább, mivel a vizsgálatot az ügyben egy belga jogász végzi, aki szerint több szíriai katonai és titkosszolgálati vezetőt is érint az ügy. Szíria ezt cáfolja.

A tiltakozó jegyzék átadása után nem sokkal Damaszkuszban bejelentették, hogy a hatóságok szabadon engedtek három ellenzékit. A szíriai emberi jogok szervezetének elnöke szerint azért tartóztatták le őket, mert aláírtak egy beadványt, amelyben arra kérték a damaszkuszi kormányt, hogy tartsa tiszteletben Libanon függetlenségét és szuverenitását.