Elutazott Szíriából Dánia nagykövete

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen elhagyta állomáshelyét Dánia szíriai nagykövete, miután a damaszkuszi hatóságok dán részről elfogadhatatlannak minősített szintre csökkentették a diplomata és munkatársainak védelmét - jelentette be a dán külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Dánia és Szíria viszonya feszült azóta, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt feldühödött tüntetők százai múlt szombaton felgyújtották Dánia damaszkuszi nagykövetségét. A Jyllands-Posten című dán lap adott megrendelést e gúnyrajzokra és közölte őket elsőként, ezért Dánia került a karikatúrák miatt a muzulmán világon végigsöprő tiltakozások középpontjába.

Per Stig Moller dán külügyminiszter szerdán mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a támadókat nem csupán a gúnyrajzok megjelenése motiválta, hanem Dániát akarják megfélemlíteni, amely jelenleg az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja.

"Szíriát egy folyamatban lévő vizsgálatban azzal vádolják, hogy köze volt Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolásához. És lehet, hogy jó ötletnek tűnt egy kicsit ráijeszteni Dániára" - fejtegette a politikus a DR1 tévécsatornának nyilatkozva.

A tárca pénteki közleménye szerint a nagykövet munkatársaival együtt távozott damaszkuszi állomáshelyéről.