Házkutatást tartottak a CIA távozó igazgatójánál

Vágólapra másolva!
Házkutatást tartottak pénteken az Amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hétfőn lemondott harmadik legmagasabb rangú tisztségviselője, Kyle Foggo virginiai lakásán és hivatali irodáját is átkutatták a CIA főhadiszállásán.
Vágólapra másolva!

A CIA távozó "végrehajtó igazgatója" ellen vizsgálatot folytat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az adóhatóság (IRS), a védelmi tárca büntetőjogi részlege, a Védelmi Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (DCIS), valamint a CIA főszemlélője. A házkutatás hírét az FBI szóvivője, April Lanwell közölte a sajtóval a kaliforniai San Diegóban, de további részletekkel nem szolgált.

A kormányzati szervek széles körű érdeklődése a Dusty (poros) becenéven is illetett Kyle Foggo személye és múltja iránt megvesztegetések és hivatali korrupció szövevényes ügyével kapcsolatos, amelybe már belebukott egy neves San Diego-i republikánus párti törvényhozó. Randy "Duke" Cunningham képviselőt március elején nyolc év négy hónapi börtönre ítélték, mivel az esztendők során összesen 2,4 millió dollár kenőpénzt fogadott el az állami megrendelésekre ácsingózó hadiipari cégektől "jóindulatáért".

Foggo a CIA régi munkatársa. Két évtizeden át fedett ügynökként dolgozott a hondurasi Tegucigalpában, az osztrák fővárosban, valamint a németországi Frankfurtban. Foggót a múlt pénteken lemondott Porter Goss CIA-igazgató emelte ki az ismeretlenségből 2004 novemberében, és helyezte a szervezet harmadik legfontosabb tisztségébe.

A CIA főfelügyelője arra kíváncsi, hogy Foggo vajon az előírásoknak megfelelően ítélt-e oda szerződéseket egy régi barátjának, Brent Wilkes hadiipari vállalkozónak, akinek a cége összesen csaknem 100 millió dolláros megrendelésekhez jutott az utóbbi években.