A szerbiai hatóságok bottal ütik Mladic nyomát

Vágólapra másolva!
A szerb hatóságok előtt ismert már, hogy a tavalyi év végéig hol tartózkodott Ratko Mladic egykori boszniai hadseregparancsnok, de azóta nyoma veszett a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt tábornoknak - jelentette be Predrag Bubalo szerbiai gazdasági miniszter a kormány csütörtöki ülése után.
Vágólapra másolva!

A Mladic-üggyel foglalkozó kormányülés után Bubalo nyilvánosságra hozta, hogy a hatóságok teljesen "rekonstruálták" a tábornok mozgását 2002 áprilisától egészen a tavalyi év végéig, de nem tudni, hogy hol bujkált a szökevény az elmúlt hónapokban.

"A 2005-ös esztendő végétől nem tudni, hogy hol van. Talán Szerbiában, talán másutt" - mondta Bubalo, aki megerősítette, hogy a hatóságok szétverték Mladic támogatóinak hálózatát, a tábornok jelenleg egyedül bujkál, ami - tette hozzá - rendkívül nehéz dolog.

Bubalo szerint Mladicnak eleinte közel ötven főből álló hálózat segített a bujkálásban, támogatóinak a köre időközben tíz személyre szűkült, akik közül ötöt az elmúlt hetekben letartóztattak a hatóságok.

Mladic bujkálásának történetében merőben új az az információ, hogy a hatóságok tudják, hol tartózkodott a tavalyi év végéig. Két hónappal ezelőtt a hadsereg biztonsági szolgálata (VBA) által készített jelentésben még 2002 júniusa volt megjelölve utolsó időpontként. A VBA szerint Mladic addig a hadsereg egyes tisztjeinek védelmét élvezte, de az említett időpontban távoznia kellett a neki védelmet nyújtó katonai létesítményekből, mivel a jugoszláv parlament három hónappal korábban, 2002 áprilisában elfogadta a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről szóló törvényt.