Wesley Clark is Rumsfeld lemondását követeli

Vágólapra másolva!
Wesley Clark szerint Rumsfeld védelmi miniszter és Dick Cheney alelnök olyan katonai beavatkozásba vitte bele az Egyesült Államokat Irakban, amelynek "semmi köze nincs" a terrorizmus elleni harchoz. Rumsfeld lemondását korábban már hat nyugalmazott amerikai tábornok is követelte.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Donald Rumsfeld

A NATO európai haderőinek egykori főparancsnoka, Wesley Clark csatlakozott azokhoz a nyugalmazott amerikai tábornokokhoz, akik már korábban Donald Rumsfeld védelmi miniszter távozását követelték. Wesley Clark, aki 2004-ben indult a demokraták elnökjelöltségének elnyeréséért, s nem kizárt, hogy 2008-ban elnökjelölt lehet, már több ízben állást foglalt az Egyesült Államok 2003 márciusában indított iraki beavatkozása ellen.

"Azt gondolom, hogy Rumsfeld miniszter nem végzett jó munkát. Mennie kell" - mondta Clark a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott nyilatkozatában. Clark szerint Rumsfeld és Dick Cheney alelnök egy olyan katonai beavatkozásba vitte bele az Egyesült Államokat Irakban, amelynek "semmi köze nincs" a terrorizmus elleni harchoz. "Háborúra szólítottak, mielőtt még a diplomáciai erőfeszítések befejeződtek volna. Ez tragikus hiba volt, hadászati baklövés" - mondta a nyugalmazott tábornok, s hozzáfűzte, ideje, hogy új vezetés kerüljön a Pentagon élére.

George Bush elnök pénteken teljes támogatásáról biztosította védelmi miniszterét, akinek lemondását addig hat nyugalmazott amerikai tábornok követelte. Érveik szerint Rumsfeld felelős az Irakban elkövetett hibákért, vezetési stílusa arrogáns, a miniszter túl sokat vállal magára és semmibe veszi azokat a tábornokokat, akik ténylegesen vezetik az amerikai csapatokat. A The New York Times vasárnapi jelentése szerint a Pentagon nyilatkozatban utasította vissza a Rumsfeldet érő bírálatokat. A tekintélyes amerikai lap szerint Rumsfeld kedden személyesen is találkozni akar a szóban forgó csoport tagjaival.