Nyugdíjas tábornokok támadják Rumsfeldet

Vágólapra másolva!
Hat volt magas rangú amerikai katonai vezető is kemény kritikákat fogalmazott meg Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel szemben, és lemondásra is felszólították. A katonák szerint Rumsfeld felelős az iraki helyzetért. Egy elemző szerint már a bűnbakkeresés folyik az iraki sikertelenség miatt, és a hadsereg vezetői igyekeznek lerázni magukról a felelősséget.
Vágólapra másolva!

Újabb nyugalmazott amerikai tábornokok követelték csütörtökön Donald Rumsfeld védelmi miniszter lemondását. Az egykori katonai vezetők szerint Rumsfeld a felelős az Irakban kialakult káoszért. Charles Swannack tábornok, aki az amerikai hadsereg egyik elit alakulatát, a 82. légi deszant hadosztályt vezette Irakban, a CNN hírtelevízióban azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak új védelmi miniszterre van szüksége, mert a jelenlegi túlságosan sokat vállal magára, és semmibe veszi azokat a tábornokokat, akik ténylegesen vezetik a haderőket.

Hasonlóan nyilatkozott John Riggs tábornok az amerikai országos közszolgálati rádióban. Ő úgy látja, hogy Rumsfeldnek köszönhetően "arrogáns" légkör alakult ki a Pentagon civil vezetői között a katonákkal szemben. "Csak akkor veszik figyelembe a katonák tanácsát, ha az megfelel az ő programjuknak. Ez tévedés, és éppen ezért Rumsfeldnek le kell mondania" - mondta.

"Új vezetőre van szükség"

Korábban négy nyugalmazott amerikai tábornok is támadta a védelmi minisztert, főképp annak vezetési stílusa miatt. Valamennyien a közelmúltban vonultak vissza a szolgálattól, és valamennyien részt vettek valamilyen módon az iraki háborúban.

Az első gyalogsági hadosztályt vezető John Baptista vezérőrnagy szerint "Új vezetőre van szükség, aki tudja, mi a csapatmunka, és megfélemlítés nélkül is tud irányítani". Sajtóhírek szerint háromcsillagos tábornoki előléptetést ígértek neki, ha visszatér Irakba második számú amerikai katonai parancsnoknak, ő azonban már nem akart többet Rumsfeld alatt szolgálni.

A tengerészgyalogosok volt iraki parancsnoka, Greg Newbold a Time hírmagazinban önmagát is kritizálta, amiért korábban nem emelte fel szavát azok ellen, akik erőltették Irak, egy olyan ország megtámadását, amelynek veszélyessége elhanyagolható volt az igazi fenyegetéshez, az al-Kaida terrorhálózathoz képest.

Fontosabb a karrier az őszinteségnél

Paul D. Eaton vezérőrnagy, az iraki biztonsági erők kiképzésének korábbi irányítója a The New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy Bush elnöknek végre el kellene fogadnia Rumsfeld lemondását, amelyet a védelmi tárca vezetője állítólag már többször is benyújtott neki.

Anthony Zinni négycsillagos tengerészgyalogos tábornok, a közel-keleti térségért felelős tampai középső parancsnokság volt vezetője is Rumsfeld elcsapását sürgette. Kritizálta ugyanakkor a hadvezetést is, ahol szerinte túl sok tiszt tartja fontosabbnak a karriert az őszinteségnél, és aki nem így gondolkodik, az búcsút mondhat előmenetelének. Intő példaként említette Eric K. Shinseki, a szárazföldi erők volt vezérkari főnökének esetét, akinek gyakorlatilag véget ért a pályafutása, miután 2003 februárjában a szenátusban figyelmeztetett rá, hogy Irak megszállásához és sikeres stabilizálásához a tervezettnél jóval nagyobb - több százezer fős - katonai erő kell. A főtisztek, tábornokok Zinni szerint megértették az üzenetet, és végrehajtották a haditervet, amiről sokan tudták, hogy egyszerűen felelőtlen.

Bűnbakkeresés

A védelmi miniszter hosszú idő óta a bírálatok pergőtüzében áll az iraki háború megtervezésének hibái és mulasztásai, valamint az Abu Graib börtön nevéről elhíresült fogolykínzási botrány miatt, miközben nem csitul az erőszak a közép-keleti országban.

A Fehér Ház azonban kiállt a 73 éves Rumsfeld mellett. George Bush amerikai elnök úgy gondolja, hogy a miniszter "jól végzi a dolgát" - közölte Scott McClellan szóvivő csütörtökön. Peter Pace tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke pedig azt mondta róla, hogy rendkívüli szolgálatokat tesz hazájának, és éjt nappallá téve dolgozik.

Andrew J. Bacevich vietnami veterán, a Boston Egyetem professzora a Los Angeles Timesnak nyilatkozva példátlannak nevezte, hogy a tábornokok ilyen rövid idővel nyugalomba vonulásuk után bírálják a tárca civil vezetőit, miközben a katonák még mindig a hadszíntéren vannak. Bacevich szerint folyik a bűnbakkeresés az iraki háborúért. A főtisztek nem akarják, hogy rájuk ragadjon a felelősség, és a jelek szerint Rumsfeldnek szánják a bűnbak szerepét.

MTI/[origo]