Cáfolta az Irán elleni támadás tervét az USA

Vágólapra másolva!
Diplomáciai eszközökkel kívánja rendezni az Egyesült Államok az iráni atomprogram körül kibontakozott vitát. Amerikai illetékesek ezzel reagáltak azokra a lapinformációkra, melyek szerint a Bush-kormány nagyszabású légi csapást tervez Irán ellen, és akár nukleáris fegyvereket is bevetnének.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormányzat elsősorban diplomáciai úton kívánja rendezni az iráni atomprogram körüli vitát - közölték Washingtonban, az Irán elleni, nagyszabású amerikai légi csapás előkészületeiről szóló sajtójelentésekre reagálva. Egy magas rangú kormányzati tisztségviselő vasárnap újságírók előtt igyekezett kicsinyíteni egy amerikai katonai fellépés lehetőségét. A légicsapásról szóló értesüléseket "rossz"-nak nevezete, ugyanakkor tartózkodott ezek nyílt cáfolatától.

A The New Yorker című magazin hétfőn megjelenő számában az előzetes ismertetések szerint azt állítja, hogy az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy atombomba gyártással gyanúsított iráni bázis ellen tervez.

A folyóirat szerint George Bush amerikai elnök és a Fehér Ház más illetékesei csak "Adolf Hitlerként" emlegetik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és mint egy magas rangú volt titkosszolgálati illetékes elmondta, "lázas készülődés" folyik az Irán elleni támadásra.

A The Washington Post című napilap név nélkül idézett tisztségviselőkre és független elemzőkre hivatkozva szintén arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat egy tágabb stratégia részeként tanulmányozza a katonai csapásmérés lehetőségét. A lap szerint nincs szó küszöbönálló támadásról, kormányzati berkekben és azokon kívül pedig számos szakértő komolyan kétségbe vonja egy esetleges támadás eredményességét, Iránnak mindazonáltal meg kell mutatni az amerikai szándékok komolyságát.