Tárgyalások kezdődtek az ENSZ-ben Irán atomprogramjáról

Vágólapra másolva!
Irán vitatott atomprogramjáról kezdtek tárgyalásokat helyi idő szerint hétfő este New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagállamai, valamint Németország magas rangú diplomáciai képviselői.
Vágólapra másolva!

Kiszivárgott értesülések szerint a napirenden egy brit javaslat szerepel, amely azt célozza, hogy újabb konzultációk kezdődjenek Teheránnal a nemzetközi válsággal fenyegető atomprogramról. ENSZ-források közlése szerint Nagy-Britannia arra törekszik, hogy a BT lehetőség szerint ne rögtön kemény hangú nyilatkozatban foglalkozzon Iránnal, hanem inkább hosszabb távú, stratégiai megfontolásokat helyezzen Teheránnal kapcsolatos politikájának középpontjába.

Az információt közlő diplomaták szerint Nagy-Britannia valószínűleg Franciaországot, Oroszországot, Kínát és Németországot kérné fel, hogy vele együtt vegyenek részt az Iránnal folytatandó tárgyalásokon. Washington valószínűleg külső támogatást biztosítana, de az is lehet, hogy maga is bekapcsolódna.

A magas szintű diplomáciai összejövetelen - mint kiszivárgott - részt vesz Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár, Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes, Zhang Yan, a kínai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának igazgatója, John Sawers, a brit, Michael Schäfer, a német és Stanislas Laboulaye, a francia külügyminisztérium politikai igazgatója.