Tovább tüntetnek a francia fiatalok

Vágólapra másolva!
Folytatódtak szombaton a franciaországi tüntetések az első munkavállalásról szóló törvény ellen. Közben a parlament és a kormány tovább keresi a válság olyan megoldását, amely a szakszervezeteknek is megfelel.
Vágólapra másolva!

A hétvégén is folytatódtak a tüntetések az első munkavállalásról szóló törvény miatt Franciaországban. Az utóbbi napokban ráadásul megsokszorozódott a tüntető fiatalok meglepetésszerű akcióinak száma a pályaudvarokon és az utcákon.

Mintegy kétszáz tiltakozó diák például bevásárlókocsikkal másfél órára elárasztotta egy nagyáruház butiksora előtti területet. Akciójukkal fel akarták hívni a figyelmet a fiatalok állásának bizonytalanságára, elsősorban azokéra, akik hasonló áruházakban dolgoznak részmunkaidőben.

Péntek éjjel ötven fiatal tüntetett a francia posta rennes-i elosztóközpontjában, megbénítva annak működését, majd miután a rendőrség erővel akarta szétoszlatni a tömeget, a központ dolgozói emiatti tiltakozásul spontán munkabeszüntetést tartottak reggelig. Tartani lehet az indulatok elszabadulásától, pénteken egy feldühödött autós a tüntetők közé hajtott Párizsban, 11 diák szenvedett könnyebb sérüléseket.

Közben nyolcszáz-ezerkétszáz fiatal gyűlt össze arra a vasárnap estig tartó lyoni tanácskozásra, amelyen a tüntetők össze akarják hangolni akcióikat. Azt máris elhatározták, hogy az első munkavállalásról szóló törvény (CPE) visszavonásának kikényszerítésére kedden újabb tüntetést rendeznek. A kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) parlamenti képviselői az egész hétvégén tanácskoznak a szakszervezetekkel, hogy hétfőre el tudják készíteni a CPE mindenki számára elfogadható módosítását - közölték a részt vevő képviselőkhöz álló források.