Rekordot döntött az Elba vízszintje

Vágólapra másolva!
Magassági rekordot döntött az Elba vízszintje szombaton Észak-Németországban, amikor elérte a 9 métert. Csehországban és Szlovákiában viszont már elkezdtek apadni a folyók.
Vágólapra másolva!

Az alsó-szászországbeli Hitzackerben, mintegy 100 kilométerre a Balti-tengertől az Elba vízszintje 7,5 méterre, 8 centiméterrel magasabbra emelkedett, mint 2002-ben, és 5 centiméterrel magasabbra, mint a valaha mért legmagasabb. Ötven kilométerrel feljebb, a Schleswig-Holstein tartománybeli Lauenburg város közelében az Elba 9 méteren tetőzött, 30 centiméterrel magasabban, mint négy éve, és ez várhatóan további 30 centiméterrel tovább nő. A folyó menti védekezés sokkal hatékonyabb az idén, mint négy évvel ezelőtti árvíz idején, ezért úgy tűnik, sikerül elkerülni az akkori súlyos gondokat.

Közben Csehországban a hatóságok már elkezdték az ár elvonulása után maradt szennyeződés eltakarítását, valamint a fertőtlenítést, de az Elba, a Luznice és a Nezarka folyók mentén még mindig érvényben van a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültség. Sajtójelentések szerint Radko Martínek regionális fejlesztési miniszternek az a szándéka, hogy lebontatja az ártéren épült házakat.

Szlovákiában szintén érvényben van még a legmagasabb fokú készültség a Dunán Párkány közelében, a Morván Magyarfalunál (Záhorská Ves), illetve a Latorcán és a Bodrogon, de apadnak a folyók. A hatóságok szerint Pozsonyban a szombaton mért 624 centiméterről vasárnapra 580-ra esik a vízszint a Dunán.