Saron túl van a koponyaműtéten

Vágólapra másolva!
Sikeresen elvégezték szerdán Ariel Saron koponyaműtétjét, amelynek során visszahelyezték a koponyájának egy korábbi beavatkozás során eltávolított részét. A műtétet egy nappal korábbra tervezték, de légúti fertőzés miatt elhalasztották.
Vágólapra másolva!

A súlyos szélütést követően január 4-e óta eszméletlen állapotban lévő miniszterelnököt a szerdai műtét után visszavitték az intenzív osztályra - közölte az operációt végző jeruzsálemi Hadassza kórház. Ez már a nyolcadik műtéte volt Saronnak az elmúlt három hónap alatt. Szakértők szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy a 78 esztendős politikus felgyógyuljon, s minden egyes, kómában átélt nappal csökken az esély arra, hogy valaha is visszanyerje eszméletét. A kórház következetesen a "kritikus, de stabil" jelzőkkel minősíti a nagybeteg Saron állapotát.

Izraeli televíziós beszámolók a múlt héten arról szóltak, hogy Saron koponyájának helyreállítására azért van szükség, mert így átszállíthatják más intézménybe, ahol hosszú távon gondoskodnak kezeléséről. A Jediót Ahronót című izraeli napilap a hét elején tudni vélte, hogy a kormány legközelebbi, vasárnapi ülésén Saront hivatali feladatainak ellátására képtelennek nyilvánítja, és Ehud Olmert ideiglenes miniszterelnököt kinevezi a távozó kabinet vezetőjének. Ez a határozat azonban csak április 14-én lép életbe, akkor jár le az a száz nap, amely után Saront feladatai elvégzésére alkalmatlanná lehet nyilvánítani.

Közben szerdán Jeruzsálemben bejelentették, hogy Móse Kacav államfő csütörtökön megbízza kormányalakítással Olmertet, a március 28-i választásokon győztes Kadima párt miniszterelnök-jelöltjét.