Mártírságra vágyik a szeptember 11-i vádlott

Vágólapra másolva!
Csütörtökön hoz ítéletet az esküdtszék Zacarias Moussaoui ügyében. A szeptember 11-ével kapcsolatban az USA-ban egyetlenként megvádolt férfira az ügyészek halálbüntetés kértek. Védői szerint ugyanakkor eltúlozza szerepét az "al-Kaida tányérnyalója", hogy mártír lehessen és megússza az életfogytiglanit.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtökön dönt az esküdtszék Zacarias Moussaoui perében, akit halálbüntetés fenyeget. A férfit a 2001. szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatban állítottak bíróság elé. Ő eddig az egyetlen ember, aki ellen eljárás indult a terrortámadás miatt az Egyesült Államokban.

A csütörtökön ítélkezni visszavonult - kilenc férfiból és három nőből álló - testületnek azt kell eldöntenie, hogy halálbüntetésre ítéljék-e mint a szeptemberi terrortámadásokért felelős terroristát, vagy enyhébb büntetést adjanak neki, mint nagyzoló al-Kaida-szolgának, akinek semmi köze szeptember 11-éhez.

Az ügyészek szerint ugyanis a támadások előtti hetekben a hatóságok kezére került 37 éves Moussaoui közvetlenül is felelős a közel háromezer ember haláláért, mivel kihallgatói előtt elhallgatta, hogy tudomása van a nagyszabású merényletsorozatról, és ha tehette volna, maga is eltérített volna egy repülőt, amivel a Fehér Házat célozta volna meg. David Raskin ügyész szerint "a vádlott hazugságai ugyanúgy részei az összeesküvésnek, mint bármi más". Egy másik ügyész, David Novak szerint csak annyit kellett volna az augusztus 16-án bevándorlási szabályszegésért letartóztatott Moussaouinak mondania, hogy "al-kaidás vagyok", és az FBI felgöngyölítette volna az egész összeesküvést.

Védői szerint ugyanakkor a férfi sokkal fontosabbnak akarja láttatni magát, mint amilyen szerepet valójában betöltött, és nem szabad hinni a szavainak, pláne azt nem szabad komolyan venni, hogy őt lett volna az ötödik gép pilótája. Edward MacMahon védőügyvéd szerint Moussaoui talán szándékosan túloz szerepét tekintve, hogy így biztosítsa be magának a halálbüntetéssel járó mártírságot, mintsem hogy egész hátralévő életét börtönben töltse. "Megpróbál magának történelmi szerepet kreálni, miközben a valóságban csak az al-Kaida tányérnyalója" - idézte a Guardian.

Ha az esküdtszék egyhangúan a halálos ítélet mellett dönt, akkor a per egy újabb szakaszba lép, ahol az esküdtek újra összegyűlnek, hogy tanúvallomásokat hallgassanak meg a szeptember 11-i szemtanúktól, hogy eldöntsék, végre is hajtsák-e a halálos ítéletet. Bizonytalan ugyanakkor, mi történik, ha nincs meg az egyhangú döntés. A védelem szerint ez automatikusan az életfogytiglani börtönbüntetést jelenti, a vádlók szerint viszont eljárási hiba miatt újra kell kezdeni az egész pert.