Halálbüntetést kérnek az egyetlen szeptember 11-i vádlottra

Vágólapra másolva!
A vádlók szerint halálbüntetéssel kell sújtani Zacharias Moussaouit - az egyetlen embert, akit perbe fogtak a szeptember 11-i támadások miatt. Védői szerint ugyanakkor nem szabadna mártírrá tenni a férfit, aki csak álmodozott arról, hogy terrorista legyen. A merényletek előtt elfogott Moussaoui tudott a szervezkedésről, de nem mondott erről semmit kihallgatóinak. A férfi pere hétfőn kezdődött.
Vágólapra másolva!

Halálbüntetést kértek az ügyészek Zacharias Moussaouira az egyetlen személyre, akit a 2001. szeptember 11-i merényletek miatt fogtak perbe az Egyesült Államokban. A vádlók szerint a férfi azért érdemli meg a halált, mert nem tett bejelentést a repülőgépes támadásról, pedig tudott róla, hogy "egy időzített bomba van az Egyesült Államokban". "hazudott, hogy az összeesküvés akadálytalanul folytatódhasson", és "ezzel a hazugsággal közel 3000 ember halálát okozta" - közölte Rob Spencer ügyész.

Moussaouit egy hónappal a támadások előtt vették őrizetbe, miután gyanús volt, hogy repülőgép-vezetői tanfolyamra iratkozott be Oklahomában. Kihallgatóinak akkor azt állította, hogy csak saját örömére tanul pilótának.

Védői ugyanakkor a halálbüntetés ellen érvelnek, mondván, ne csináljanak belőle mártírt. "Ne éljen tovább, mint egy mosolygós arc Oszama bin Laden toborzóplakátjain" - mondta Edward MacMahon, kijelölt védő. A védelem szerint ráadásul a férfi csak terrorista akart lenni, de nem volt jelentős szerepe a merényletben. A védő szerint a férfi csak álmodozott arról, hogy terrorista legyen, és "nem kellene bűnbakká tenni az Egyesült Államok hatóságai által elkövetetett hibákért.

Ha nem halálbüntetésre ítélik, az életfogytig tartó börtönt várhatóan nem ússza meg a 37 éves marokkói származású francia férfi - írja a BBC News.

Moussaoui pere hétfőn kezdődött Virginiában, az USA-ban, és akár három hónapig is eltarthat. A tárgyalást komoly biztonsági intézkedések közepette folytatják, a bíróság körül több utat lezártak. Az amúgy zárt tárgyalást a merényletekben elhunytak hozzátartozói is figyelemmel kísérhetik zárt televíziós kapcsolaton keresztül az ország különböző bírósági tárgyalótermeiben.

Jonathan Sapiro, egy a BBC-nek nyilatkozó jogász szakértő szerint még soha nem volt ilyen per az USA története folyamán. "Soha nem volt ennyi áldozat, soha nem volt ekkora rémtett, soha nem kísért még pert ekkora indulat" - mondta.