Új választásokat akar a lengyel kormánypárt

Vágólapra másolva!
A parlament feloszlatását és új választások kiírását kezdeményezi a lengyel kormánypárt. A tavaly szeptemberi válsztáson győztes Jog és Igazság ugyanis jelenleg kissebbségben kormányoz, és vezetői arra számítanak, hogy egy újabb választáson sikerül nagyobb többséget szerezniük.
Vágólapra másolva!

Új parlamenti választások kiírását javasolja a jobboldali lengyel kormánypárt vezetője, csupán néhány hónappal a legutóbbi választások után. Jaroslaw Kaczynski, az orszégot kissebbségben kormányzó Törvény és Igazság (PiS) pártja vezetője, a párt szombati kongresszusán bejelentette, hogy "a következő napokban" indítványozni fogják a parlament feloszlatását, és új választások kiírását még XVI. Benedek pápa május 25-28-i látogatása előtti időpontra.

A közvélemény által az ország igazi vezetőjének tekintett pártvezető azzal indokolta az indítványról hozott döntést, hogy a kormány helyzete ingatag, a parlamenti munkát állandó heves és megoldatlan viták jellemzik, és "ha a törvényhozás a jelenlegi vitát nem tudja megoldani, akkor oldják meg az állampolgárok". Kaczynskiék abban reménykednek, hogy a párt néhány hónapos kormányzás alatt megszerzett népszerűsége révén nagyobb arányú győzelmet arat majd.

A parlament feloszlatásának jóváhagyásához kétharmados többség kell, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) támogatására is szükség van. Kaczynski ezért a pártkongresszuson felszólalva kérte a PO-t, hogy támogassa az indítványt.

A PiS a PO-val folytatott koalíciós tárgyalásokat a szeptemberi választások után, de ezek kudarcba fulladtak. A PiS a törvényalkotás biztonsága érdekében később rákényszerült arra, hogy szövetséget hozzon létre más parlamenti erőkkel, ezért februárban "stabilitási egyezményt" kötött két kisebb, hozzá hasonlóan jobboldali és euroszkeptikus párttal, a Lengyel Családok Ligájával (LPR) és az Önvédelemmel. E kis pártok azonban inkább bizonyultak kerékkötőnek, a maguk programját próbálták erőltetni. Kaczynski emiatt többször megfenyegette őket azzal, hogy kezdeményezi a parlament feloszlatását. E szövetséges pártok - félve az új választások számukra esetleg végzetes eredményétől - általában engedtek a kormánypártnak.

Roman Giertych, az LPR vezetője szombaton kijelentette, hogy pártja nem szavazza meg az új választások kiírását. A volt kommunista párt utódpártja azonban jelezte, hogy megszavazza a parlament feloszlatását, ha sor kerül rá.