Szülővárosában temetik Milosevicet

Vágólapra másolva!
Szombaton, Pozarevacban temetik el Slobodan Milosevicet. A volt jugoszláv elnök holttestét előzőleg Belgrádban ravatalozzák fel. A temetésen nem vesz részt felesége, de sok boszniai szerbet várhatóan buszokkal szállítanak a szertartásra.
Vágólapra másolva!

Belgrádban ravatalozzák fel, majd szombaton szülővárosában, Pozarevacban temetik el Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnököt - közölte a Szerb Szocialista Párt (SPS) egyik illetékese. Uros Suvakovic szerint Milosevic családja és a temetésért felelős pártalelnök, Miorad Vucelic közösen úgy döntöttek, hogy a temetési szertartásra a Belgrádtól 70 kilométerre délkeletre fekvő városban kerül sor szombaton délután 15 órakor, "ez azonban még változhat".

Zoran Andjelkovic, a párt másik alelnöke megerősítette, hogy a temetés előtt Belgrádban ravatalozzák fel a volt államfőt. Petar Djokic, a boszniai Szerb Szocialista Párt vezetője máris bejelentette, hogy "állampolgári nyomásra" utakat szerveznek a boszniai szerbeknek Milosevic temetésére.

Milosevic temetésének helyszíne sokáig kérdéses volt, egy darabig úgy tűnt, hogy - legalábbis átmenetileg - Moszkvában hantolják el.

A hágai Nemzetközi Törvényszék fogdájában múlt szombaton, 64 éves korában elhunyt Milosevic földi maradványai szerdán délután megérkeztek Belgrádba. A holttestet a Milosevic család ügyvédjei kísérték. Fia, Marko - aki a család nevében átvette a holttestet - ugyanakkor az Aeroflot gépével Moszkvába indult vissza azokkal az orosz orvosokkal, akik Milosevic hágai boncolási jegyzőkönyvét ellenőrizték.

Szergej Baburin, az orosz képviselőház (Duma) alelnökének moszkvai nyilatkozata szerint Milosevic özvegye, Mirjana Markovic nem lesz jelen a temetésen, mivel "elégtelenek" számára a szerb hatóságok által adott garanciák.