Moszkvába szállítják Milosevic holttestét

Vágólapra másolva!
Hollandiából Moszkvába szállítják szerdán Slobodan Milosevic holttestét - közölte a B92 szerbiai rádió-állomás a Milosevic-családhoz közelálló forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A rádió kedd esti jelentése szerint a néhai jugoszláv elnök fia, Marko Milosevic - akinek kérésére a holttestet az amszterdami repülőtér halottas házába szállították már, jelenleg Oroszország hágai nagykövetségén tárgyal apja földi maradványainak Moszkvába szállításáról.

Közben az orosz törvényhozás, a Duma alelnöke, Szergej Baburin megerősítette, hogy Marko Milosevic levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és II. Alekszij moszkvai pátriárkának, kérve őket, hogy ideiglenesen Moszkvában temethessék el apját, amíg nincs mód arra, hogy Szerbiában helyezzék őt végső nyugalomra. Baburin az Eho Moszkvi rádiónak elmondta, hogy az ifjabb Milosevic szerint Szerbiában jelenleg "nem megfelelőek a körülmények arra", hogy apját hazájában temessék el. Erre utal az is, hogy Ivica Dacic, Milosevic Szerbiai Szocialista Pártjának alelnöke a családdal folytatott konzultációk alapján után a szerb BK kereskedelmi televízióban kijelentette: "99 százalék az esélye a moszkvai temetés". Az orosz állami televízió esti híradója, a Vremja szerint Marko Milosevic még nem kapott választ Putyinhoz intézett kérésére.

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök előzőleg a nap folyamán bejelentette, hogy eltemethetik Szerbiában Slobodan Milosevicet, miután egy szerb bíróság érvénytelenítette 15 ezer eurós óvadék ellenében Milosevic felesége, Mira Markovic ellen három év kiadott elfogatási parancsot, így a hatalommal való visszaéléssel vádolt özvegy hazatérhetne a gyászszertartásra. Mira Markovic, a neokommunista Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) vezetője 2003 februárjában, nem sokkal képviselői mentelmi jogának megvonása után utazott el az orosz fővárosba, és azóta nem járt Belgrádban. Boris Tadic szerb elnök vasárnap kizárta, hogy megkegyelmezne Milosevic özvegyének.

A szerb vezetés korábban kizárta, hogy állami temetésben részesítse Milosevicet, aki szombaton hunyt el a hágai ENSZ-törvényszék fogdájában. A néhai jugoszláv elnök háborús bűncselekmények, emberiesség elleni bűnök és népirtás vádjával állt a Nemzetközi Törvényszék előtt.

A Nemzetközi Törvényszék kedden bejelentette, hogy a vádlott halála miatt ítélet nélkül ért véget Slobodan Milosevic pere. A volt elnököt a horvátországi és bosznia-hercegovinai (1991-1995), valamint a koszovói etnikai tisztogatásban és háborúban (1998-1999) játszott szerepéért vonták felelősségre. A háborúkban legalább 130 ezer ember vesztette életét, a menekültek száma megközelítette a négymilliót. A véres konfliktusokat a nemzetközi közösségnek kellett megfékeznie, és az egykori háborús helyszínek többségén máig nem állt helyre a rend. Milosevicnek összesen 66 vádpontra kellett felelnie. Az ötévesre nyúlt eljárásból már legfeljebb csak hetek lettek volna hátra, és legkésőbb az év végére az ítélethirdetés is várható volt.

A törvényszék főügyésze szerint nem kizárt, hogy Milosevic a hozzá becsempészett gyógyszerekkel szándékosan rongálta az egészségi állapotát, mert vagy Moszkvába akart kerülni gyógykezelésre, vagy öngyilkosságot akart elkövetni. Carla del Ponte egy interjúban Milosevic halálát "rossz viccnek" nevezte, amellyel a volt elnök "nagy csapást mért az erkölcsre". Az ügyész elárulta, hogy életfogytiglani börtönt kért volna rá. Elismerte, hogy a Nemzetközi Törvényszék jelenleg "kómában van", de fel kell támadnia, és ehhez arra van szükség, hogy a kezükbe kerüljön Radovan Karadzic és Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori politikai, illetve katonai vezetője.

A törvényszék két illetékese szerint Milosevic rendszeresen hozzájutott fel nem írt gyógyszerekhez és alkoholhoz, amit becsempésztek a cellájába. A börtön parancsnoka fel is hívta a törvényszék elnökének a figyelmét arra, hogy emiatt a volt jugoszláv elnök egészségét nem garantálhatják. Ennek ellenére nem történtek intézkedések az ellenőrzés szigorítására.

Milosevic egy március 8-án kelt, az orosz külügyminisztériumnak címzett levelében azt állította, hogy hágai börtönének orvosai szándékosan félrekezelték őt. Az egykori államfő azt írta: március 7-én kapta meg egy január 12-i orvosi vizsgálat eredményét. Eszerint az orvosok igen erős drog jelenlétét állapították meg a vérében, amilyent általában tuberkulózis, illetve lepra kezelésére szoktak alkalmazni. Milosevic viszont leszögezi: öt éve tartó fogsága alatt soha nem szedett semmilyen antibiotikumot, és ezen idő alatt influenzát leszámítva nem szenvedett semmilyen fertőző betegségben sem.

Azt a tényt, hogy a vizsgálati eredménnyel közel két hónapig vártak, miközben megtagadták azt a kérését, hogy Oroszországba szállítsák őt gyógykezelésre, Milosevic úgy értékelte, hogy a hágai orvosok attól féltek: egy alapos oroszországi kivizsgálás kideríthette volna, hogy az életére törnek.