Az útitervet kéri számon Izraelen a Hamász

Vágólapra másolva!
A Hamász vezetője szerint Izrael nem tartja be a számos állam által támogatott, a közel-keleti békét célzó "útitervet". Háled Mesaal erről Moszkvában beszélt, ahova Putyin orosz elnök meghívására érkezett, aki békéltetni próbálja a szélsőséges palesztin szervezetet.
Vágólapra másolva!

A közel-keleti "útiterv" be nem tartásával vádolta Izraelt pénteken Moszkvába érkezésekor a Hamász palesztin iszlám szélsőséges mozgalom vezetője. Háled Mesaal a moszkvai Seremetyevo-2 repülőtéren azt mondta az ott összegyűlt újságíróknak, hogy a közel-keleti rendezés akadálya nem a Hamász álláspontja, hanem Izraelé, amely gyakorlatilag elutasítja az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ által támogatott a közel-keleti békét célzó "útitervet".

Mohamed Nazzal, a Hamász egy másik vezető tisztségviselője is nyilatkozott, aki szerint továbbra sem hajlandóak Izraelt elismerni, és ezt "lezárt kérdésnek" tekintik maguk részéről.

A január 25-i palesztin törvényhozási választásokon győztes mozgalom küldöttségét Vlagyimir Putyin orosz elnök hívta meg Moszkvába. Az orosz diplomácia előzetesen közölte, nem gyakorolnak semmilyen nyomást a Hamászra, de arra számítanak, hogy sikerül mérsékeltebb álláspontra bírni a szervezetet.

A Hamász váratlanul fölényes győzelme után Izrael és a "kvartett" egyetértett abban, hogy nem ismerik el a palesztin hatóság új vezetőségét, Moszkva azonban a Hamász meghívásával lényegében megtörte az elszigetelési törekvéseket.