Több ezer baromfit vágnak le a németek

Vágólapra másolva!
Rügen szigetéről a madárinfluenza emberre is veszélyes variánsa átterjedt a német szárazföldre. Rügent katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították, és elővigyázatosságból megkezdték baromfiállomány megsemmisítését. Hétvégére már hét uniós államban jelent meg vírus, és hétfőn Bosznia területén elhullott hattyúkban is kimutatták a betegséget.
Vágólapra másolva!

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa Rügen szigetéről átterjedt a német szárazföldre. A szövetségi állategészségügyi kutatóintézet vasárnap először mutatta ki a vírust két olyan vadmadárnál, amelyek tetemét nem Rügen szigetén, hanem a sziget előtti szárazföldön szedték össze.

A szigeten elhullott madarak közül pedig már közel nyolcvannál mutatták ki a H5N1 vírust. Az elhullott, fertőzött állatok között főleg hattyúk vannak, de akad ölyv, kormorán, sirály, vadkacsa és vadliba is. A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományhoz tarozó szigeten több száz madártetemet szedtek össze eddig, és több száz vár még begyűjtésre. A munkában a hadsereg is részt vesz, a szigetet csak fertőtlenített járművek hagyhatják el.

A német baromfi-állományban nincs jele madárinfluenza-fertőzésnek, vasárnap azonban elővigyázatosságból elkezdték megsemmisíteni a rügeni baromfiállomány egy részét, a szigetet katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. Az állatokat, többek között konténerekben pusztítják el széndioxiddal. A német állatvédők becslése szerint körülbelül tízezer állatot készülnek leölni.

Rügen Angela Merkel kereszténydemokrata kancellár választókerületéhez tartozik, a kormányfő vasárnap személyesen mérte fel a helyzetet. Szakembek szerint a H5N1 vírust énekes hattyúk hurcolhatták be Németországba Keletről. Péntek óta Németországban tilos baromfit a szabadban tartani.

Hét uniós államban bukkant fel a madárkór

Hétfőn kimutatták Boszniában is a madárinfluenza vírusát a múlt héten az ország középső részén elhullott vagy lelőtt hattyúkon elvégzett pótlólagos vizsgálatok. A területet, ahol a madarakat megtalálták, fertőtlenítették, és körülötte három kilométeres körben karantént alakítottak ki. A hatóságok számba vették a környékbeli háztáji gazdaságokat és az ott lévő szárnyasokat.

Hétfőn Brüsszelben összeülnek az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei, hogy megvizsgálják a segélynyújtás lehetséges módjait a csapástól sújtott agrárágazatok számára, az érintett országokban, köztük Olaszországban, ahol a baromfi-értékesítés 70 százalékkal visszaesett a madárinfluenza megjelenése óta.

Az olasz egészségügyi minisztérium vasárnapi közlése szerint Olaszország középső részén is megjelent a madárinfluenza vírusának H5N1 altípusa. Umbria régióban, a Trasimeno-tó közelében egy elhullott vadkacsából vett mintában mutatták ki a kórt. Olaszországban, korábban a déli Puglia, Calabria és Szicília régiókban összesen nyolc, madárinfluenza miatt kimúlt hattyú tetemére találtak.

Romániában két újabb településen mutatták ki a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. A Fekete-tenger mentén fekvő Tuzla és Navodari településekkel 33-ra emelkedett a madárinfluenza-gócok száma Romániában.

Franciaországban Lyon környékén találtak egy elhullott kacsát, amelyben kimutatták a veszélyes vírust. A francia kormány azonnal elrendelte a szárnyasok zárt térben tartását, vagy beoltatását. Franciaországgal együtt, már hét európai uniós államban jelent meg a veszélyes vírustörzs.