Boszniában is felütötte fejét a madárinfluenza

Vágólapra másolva!
Elhullott hattyúkban mutatták a madárinfluenzát Boszniában. A leleteket további vizsgálatra Nagy-Britanniába küldik. Németországban kiterjesztették a betegség miatti katasztrófariadót.
Vágólapra másolva!

Kimutatták a madárinfluenza vírusát a múlt héten Bosznia középső részén elhullott vagy lelőtt hattyúkon elvégzett pótlólagos vizsgálatok - közölte hétfőn az állami állategészségügyi hivatal. A Jajce közelében, a Plivsko-tónál talált elhullott hattyúkat múlt pénteken gyorstesztnek vetették alá, mert attól tartottak, hogy H5 vírussal fertőződtek. A hattyúraj többi egyedét lelőtték. Négy tetemet Szarajevóba, az állami állategészségügyi hivatalba szállítottak, hogy további vizsgálatokat végezzenek rajtuk. A területet, ahol a madarakat megtalálták, fertőtlenítették, és körülötte három kilométeres körben karantént alakítottak ki. A hattyúkból vett mintákat Nagy-Britanniába küldték az Európai Unió Weybridge-ben lévő laboratóriumába további vizsgálatokra.

További két körzetben rendelték el a katasztrófariadót hétfőn Németország északi részén, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban, miután már nem csak Rügen szigetén, hanem a szárazföldön is találtak H5N1 vírussal fertőzött madártetemeket. Till Backhaus helyi mezőgazdasági miniszter a tartományhoz tartozó Balti-tengeri sávot megfigyelési övezetté nyilvánította tíz kilométer szélességben. Németországban másfél héttel ezelőtt Rügen szigetén fedeztek fel először madárinfluenzában elpusztult hattyúkat.