Az ENSZ nem tudja ellenőrizni az iráni atomprogramot

Vágólapra másolva!
Eltávolították a hétvégén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei a megfigyelő kamerák többségét az iráni atomlétesítményekről. A nemzetközi szervezetnek így a jövőben nincs lehetősége arra, hogy olyan titkos létesítményeket ellenőrizzen, ahol Irán atomfegyver előállításával kísérletezik. Az intézkedés oka: a NAÜ az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta az iráni atomprogram ügyét.
Vágólapra másolva!

Eltávolították a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei a megfigyelő kamerák és pecsétek többségét az iráni atomlétesítményekről és berendezésekről. A lépére azután kérte Teherán az ENSZ-szervezetet, hogy a NAÜ az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta az iráni atomprogram ügyét - közölték szombaton a bécsi székhelyi szervezet munkatársai.

A NAÜ-nek így csak legalapvetőbb eszközei maradtak az iráni atomlétesítmények ellenőrzéséhez. Arra a továbbiakban sincs lehetősége, hogy titkos létesítményeket vagy olyan kísérleteket tekintsen meg, amelyek összefüggésben állhatnak atomfegyverek előállításával.

Csupán a bejelentett és meglévő nukleáris készleteket tudják ellenőrizni az NAÜ munkatársai, de mindez nem elegendő ahhoz, hogy megállapíthassák, Irán megkísérelte-e atomfegyverek kifejlesztését a be nem jelentett létesítményekben.

Iráni vezetők több alkalommal is kilátásba helyezték, hogy Teherán felmondja az atomsorompó-szerződéshez csatolt, váratlan látogatásokat lehetővé tévő kiegészítő jegyzőkönyvet, ha a NAÜ a Biztonsági Tanács elé utalja az iráni atomkérdést.