Madárinfluenzás hattyúk a görögöknél és az olaszoknál

Vágólapra másolva!
Olaszországban és Görögországban is olyan elhullott hattyúkra bukkantak, amelyek szervezetében kimutatták a madárinfluenza emberre veszélyes, H5N1 vírustörzsét. Az olaszok Szicíliában, a görögök Szaloniki közelében találtak rá a fertőzött madarakra. Romániában újabb településeken mutatták ki a madárinfluenza kórokozó H5-ös altípusát.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Olaszországba" a madárinfluenza emberre veszélyes, H5N1 vírusa - közölte szombaton Francesco Storace olasz egészségügyi miniszter, miután megerősítették a vírus jelenlétét két, Szicíliában talált hattyútetemben, és más vadmadarak esetében is felmerült a gyanú az országban. A római bejelentéssel csaknem egy időben a görög fővárosban is bejelentették, hogy H5N1 vírus okozta három, Észak-Görögországban elhullott hattyú pusztulását.

Az olasz miniszter szerint 17 döglött hattyút találtak Dél-Olaszország három különböző tartományában, Pugliában, Calabriában és Szicíliában, s hogy az esetek felében igazolódott a madárinfluenza vírusának jelenléte. Storace megnyugtólag hangsúlyozta, hogy egyik esetben sem került át a vírus állatról közvetlenül emberre. A H5N1 vírus gyengén patogén változatát már tavaly novemberben azonosították egy vadkacsán, amelyet az északi Padova térségében fogtak el.

A Szaloniki közelében talált döglött hattyúk szervezetéből vett szövetmintákat Nagy-Britanniába küldték a görög hatóságok laborvizsgálat céljából. A Weybridge-ben elvégzett elemzés kimutatta, hogy a vadmadarak testében H5N1 vírus tenyészett.

Eközben a román egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy a madárinfluenza H5 vírustörzséhez tartozó kórokozót találtak a Duna-deltában fekvő Jurilovcában, háziszárnyasok szervezetében. Hasonló vírust mutatott ki szombaton egy gyorsteszt egy másik Duna-deltavidéki falu, Sarina Suf egyik háztáji gazdaságában tenyésztett szárnyasokban is, illetve Cetatében, az ország délnyugati részén. A vírust valószínűleg költöző madarak terjesztik.