Zsidó-karikatúrák egy európai iszlám párt honlapján

Vágólapra másolva!
A zsidókat gúnyoló rajzokat jelentetett meg internetes honlapján az Arab Európai Liga (AEL) belga-holland iszlám párt, ezzel válaszolva az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrákra.
Vágólapra másolva!

A honlapra szombaton kerültek fel a gúnyrajzok, és az állt mellettük, hogy a szabad véleménynyilvánítás jegyében rakták fel őket, hasonlóan az európai lapokhoz, amelyek a Mohamed-karikatúrákat utánközlésként vették át a dán Jyllands-Postentől. A honlap üzemeltetői elhatárolják magukat a zsidó karikatúrák tartalmától.

Az AEL egyik gúnyrajzán Anna Frank, a holokauszt egyik áldozata egy ágyban fekszik Hitlerrel, egy másik pedig megkérdőjelezi magának a holokausztnak a megtörténtét. Dyab Abou Jahjah, a párt alapítója és legismertebb alakja védelmébe vette a rajzokat a Nova Saturday című szombati holland tv-műsorban. "Európának megvannak a maga szent tehenei, még ha azok nem vallási szent tehenek is" - mondta.

Az AEL erőszakmentességet hirdet, de szélsőséges nézeteiről ismert. Ellenzi a muszlimok és nem muszlimok keveredését, támogatja a muzulmánoknak az európai politizálásban való részvételét, de abban megosztott, hogy hívei részt vegyenek-e közvetlenül a választásokon. A párt a belgiumi választásokon soha nem ért el egy százaléknál jobb eredményt.

A holokauszt tagadása törvénybe ütközik a legtöbb európai országban.