Elítélte a külképviselet-felgyújtásokat az Iszlám Konferencia Szervezete

Vágólapra másolva!
Elítélte a világ vezető iszlám szervezete, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt tüntetők felgyújtották a damaszkuszi dán és norvég külképviseletet.
Vágólapra másolva!

Az 57 országot tömörítő, szaúd-arábiai székhelyű Iszlám Konferencia Szervezetének (IOC) vasárnap Dzsiddában közzétett nyilatkozata szerint "a békés és demokratikus fellépés kereteit meghaladó túlzó reagálások veszélyesek, és károsak a jogos ügy védelme szempontjából". A szervezet főtitkára, Ekmelettin Ihsanoglu "helytelenítését" fejezte ki a "sajnálatos és elítélendő" incidensek miatt.

Irakban a szállítási minisztérium bejelentette, hogy a karikatúrák elleni tiltakozásul felmondta a dán építőipari cégekkel kötött szerződéseket, és nem fogadnak el újjáépítési segélyeket sem a skandináv országtól. A tárcát Szalam al-Maliki irányítja, aki közismerten Muktada asz-Szadr szélsőséges síita hitszónok hívének számít. Szadr szervezete áll a karikatúrák ürügyén kirobbantott iraki megmozdulások java része mögött.

A dán cégek bojkottját maga a miniszter jelentette be, de a kormány hivatalosan nem erősítette meg. Nem tudni azt sem, hogy a bojkott kiterjed-e más minisztériumok dán cégekkel kötött szerződéseire is. Maliki csak a dán cégekről beszélt, de minisztériumának egy vezető beosztású illetékese szerint felmondják a norvég vállalatokkal kötött szerződéseket is.