Huszonkét év börtönt kapott a Los Angeles-i repülőtéri merénylő

2005.07.27. 20:11

Huszonkét év börtönbüntetésre ítélte az illetékes amerikai bíró Ahmed Resszám algériai születésű terroristát, aki 2000-ben fel akarta robbantani a Los Angeles-i repülőteret.

A vártnál enyhébb büntetés meghozatalakor figyelembe vették, hogy Resszám együttműködött az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáborai ügyében folyó nemzetközi nyomozással, részletes leírást adott azokról és mindarról, amit ott tanítanak.

Resszám az ezredfordulón akarta felrobbantani a Los Angeles-i repülőteret. Ezt ő maga vallotta be tizennyolc hónappal elfogása után, amikor kijelentette, hogy egy iszlám fatvát, vallási döntést követve érkezett az Egyesült Államokba amerikaiakat gyilkolni.

Az ügyészek 35 év börtönbüntetés kiszabását indítványozták, a védőügyvédek a vádlott korábbi együttműködésére hivatkozva 12 és fél év mellett érveltek.

A 37 éves Ahmed Resszám megfordult az al-Kaida terrorhálózat afganisztáni kiképzőtáborában, majd Kanadában kötött ki. Az amerikai hatóságok 1999 decemberében letartóztatták, amikor egy bérelt gépkocsi csomagtartójában ötven kilogramm robbanóanyagot akart átcsempészni a határon az Egyesült Államokba.