Elkapták Zarkávi helyettesét

2005.07.13. 9:15

Elfogták Bagdadban az amerikaiak Abu Muszab az-Zarkávi egyik helyettesét. A "Bagdad emírjeként" emlegetett Abu Abd el-Aziz elfogása számottevően érinti majd Zarkáviék terrorakcióit - állítják az amerikaiak.

Az amerikai hadsereg Bagdadban elfogta Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terroristavezér egyik helyettesét - jelentette be kedden Richard Myers tábornok, amerikai vezérkari főnök. A tábornok a PBS amerikai televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy Abu Abd el-Azizt, akit "Bagdad emírjének" neveznek a lázadók és Zarkávi fő helytartója az iraki fővárosban, "harc közben" fogták el. Myers szerint Aziz elfogása "jelentős mértékben érinti majd Zarkávi terroristáinak akcióit". Részletekbe azonban nem bocsátkozott és más katonai illetékesek sem kívántak nyilatkozni az elfogás körülményeiről.

Az Irakot megszálló amerikai hadsereg annyit közölt, hogy egy vasárnap esti akcióban Bagdad nyugati részén elfogtak két "körözött terroristát". Nevüket azonban nem hozták nyilvánosságra és a katonai vezetők nem tudták megerősíteni, hogy egyikük Aziz volt-e.

Myers tábornok, aki két hónap múlva nyugállományba vonul, közvetve elutasította Richard Cheney amerikai alelnök kijelentését, mely szerint az iraki lázadás "haldoklik".  "Idő kell a lázadások letöréséhez. A politikai folyamat fogja letörni őket" - mondta az amerikai vezérkari főnök, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az iraki gerillák már elérték potenciáljuk csúcsát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK