Srebrenica viszályt szít a vajdasági politikai életben

2005.06.30. 18:42

A viszály magvát hintette el a vajdasági kormánykoalíciós partnerek között az, hogy a tartományi parlament nem tűzte csütörtökön napirendjére a vitát a tíz éve történt srebrenicai mészárlásról.

A legnagyobb regionális párt, a Nenad Canak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) a srebrenicai vérengzésről szóló "tájékoztatót" terjesztett a parlament elé, anélkül, hogy erről egyeztetett volna koalíciós partnereivel, a Demokrata Párttal (DS), a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) és a Szerbia Ereje Mozgalommal (PSS).

A parlament leszavazta a napirendről a javaslatot: az ellenzék eleve ellene volt, az LSV koalíciós partnerei pedig tartózkodtak a szavazáskor. Az LSV képviselői kivonultak a parlamentből, Canak pedig azzal fenyegetőzött, hogy pártja felülvizsgálja kapcsolatait a szövetségesekkel.

A VMSZ és az LSV a múlt héten nyilatkozattervezetet terjesztett a parlament elé a nyolcezer boszniai muzulmán halálát okozó srebrenicai mészárlás elítéléséről. Canak pártja időközben megváltoztatta véleményét, és a "tájékoztatóról" akart vitát nyitni a képviselőházban. Canak szerint a tartomány polgárainak nincsenek világos ismereteik a srebrenicai "népirtásos bűntényről", a tájékoztató pedig ezt hiányt pótolta volna.

Az indulatos reagálások ellenére Egeresi Sándor, a parlament VMSZ-es alelnöke nem tart attól, hogy felbomlik a tartományi koalíció, mert szerinte a szövetségesek józan fejjel, tárgyalóasztalnál rendezik nézeteltéréseiket. Egeresi közölte, hogy a VMSZ továbbra is elítélő nyilatkozat elfogadását szorgalmazza, és azt akarja elérni, hogy a tartomány gyásznappá nyilvánítsa július 11-ét, a srebrenicai vérengzés tizedik évfordulójának napját.

A szerbiai parlamenti pártok napokon át vitáztak azon, hogy a srebrenicai mészárlást külön nyilatkozatban vagy a többi háborús bűncselekmény között, de kiemelten ítéljék el. Az egyeztetés teljes kudarccal végződött, amit Predrag Markovic parlamenti elnök személyes szégyenének ismert el. A fiaskó után a vajdasági közjogi méltóságok úgy foglaltak állást, hogy a tartományi parlamentnek kell elítélnie a srebrenicai vérengzést.

Újvidéki elemzők szerint úgy fest a dolog, hogy Vajdaságban is fiaskót szenvedhet a kezdeményezés. Egeresi Sándor viszont nem tart ettől, és egyáltalán nem zárja ki azt, hogy a koalíciós partnereknek sikerült kiegyezniük.