Újra kísért az elháríthatatlan orosz atomrakéta

2005.03.01. 21:04

Az orosz védelmi miniszter kedden megismételte, hogy hazája a jövőben olyan hadászati rakétarendszerekkel vértezi fel magát, amelyekkel szemben nincs védelem. Az atomfegyvert Putyin elnök hozta szóba egy éve, azt persze nem árulva el, melyik országok ellen fordítanák azt.

Szergej Ivanov, aki berlini és római útjának előestéjén beszélgetett újságírókkal Moszkvában, arra célzott, hogy ezek a rendszerek részben a Topol-M földrészközi rakéták mobil változatára és az új, tengeri telepítésű Bulava rakétákra épülnek. Ez utóbbiakat a jövőben modernizálni kívánják szárazföldi erők használatára is - jegyezte meg az Interfax szerint.

Vlagyimir Putyin elnök először egy éve beszélt az elháríthatatlan nukleáris repülő eszközökről. Ivanov persze megjegyezte, hogy a majdani védhetetlen rakéták nem irányulnak konkrét ország ellen, de hozzátette: a tíz időzónát felölelő Oroszországnak sok szomszédja van, és nem mindegyik olyan kiszámítható, mint az európai államok.

Ivanov dicsérően szólt a Németországgal és Franciaországgal kötött katonai tranzit megállapodásokról, amelyek már NATO-katonák tízezreinek légi és vasúti áthaladását tették lehetővé orosz területen át Afganisztánba és vissza, majd váratlanul hozzáfűzte: Oroszország éppen ezért joggal követeli a szintén NATO-tag Litvániától katonai szállítmányok átengedését a kalinyingrádi orosz területre.

Ivanov jelezte, hogy idén orosz-német terrorellenes gyakorlatot tartanak ejtőernyős alakulatok részvételével. Az orosz miniszter indokolatlannak vélte, hogy az amerikaiak AWACS felderítő óriásgépet telepítsenek a kirgizisztáni Manasz légibázisra. Az afganisztáni terrorellenes műveletekhez nem kell AWACS, mivel a tálibok nem repülnek vadászgépekkel - érvelt.

Ivanov hasonlóképpen ellenezte amerikai támaszpontok létesítését Grúziában, nem látva értelmét ottani jelenlétüknek. Oroszország a maga két grúziai bázisának feladását hosszú évekre el akarja nyújtani, terrorellenes központokká kívánja átalakítani őket, és biztosítékokat szeretne arra, hogy nem kerülnek amerikai kézre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK