Kisrepülőgép zuhant le a német parlament épület előtt

Vágólapra másolva!
Lezuhant egy kisrepülőgép pénteken este Berlin központjában, a német parlament és a kancellári hivatal épületének közelében. A gépen egyedül ülő pilóta életét vesztette, másnak nem esett baja - közölték a német televíziós állomások.
Vágólapra másolva!

A kisgép Berlin belvárosában meredeken a Reichstag épülete előtti pázsitra, a Köztársaság terére zuhant, körülbelül 200 méterre a kancellári hivataltól, s ugyanennyire a német főváros jelképétől, a Brandenburgi kaputól. Gerhard Schröder kancellár a szerencsétlenség idején nem tartózkodott hivatalában. A helyszínre siető tartományi belügyminiszter, Ehrhart Körting szerint kizárt a terrorista cselekedet eshetősége, feltételezhetően szerencsétlenségről, vagy öngyilkosságról van szó.

A gép teljesen kiégett, csak a bordázata maradt meg, a Reichstag előtti terepet egy darabig füst borította be. A rendőrség fehér lepellel takarta el a látványt a kíváncsiskodók elől. Különösen nyári estéken sokan sétálnak a Reichstag környéken, illetve sok turista bebocsátásra vár az épület előtt. A Reichstag üvegkupolájába még este is fel lehet menni.

Filmező turisták képes beszámolói szerint a kisgép északkeleti irányból közelítette meg a Reichstag épületét, motorzúgás nem hallatszott. A szemtanúk nem tudták eldönteni, hogy a gép rá akart-e a Reichstagra repülni, avagy a pilóta elvesztette uralmát a gép felett. A repülőgép a kupola és az egyik képviselői irodaház közötti résen át zuhant a pázsitra, ahol lángba borult.

Körting úgy nyilatkozott, hogy Berlin fölött könnyű kisgépek esetében nincs általános repülési tilalom. A pénteken este szerencsétlenül járt gép olyan alacsonyan szállt, hogy a radarok nem tudták befogni. Berlinben utoljára 2001-ben zuhant le kisgép, amikor landolni akart a tempelhofi repülőtéren.

A kisgép pénteken a Berlin melletti Strausbergből indult el végzetes útjára, a vezető személyazonosságát egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani.