Kiszabadultak az Irakban elrabolt román újságírók

Vágólapra másolva!
A bagdadi román nagykövetségen van az a három újságíró, akit még márciusban ejtettek túszul emberrablók Irakban. Szerencsés kiszabadulásukról vasárnap számoltak be Bukarestben. Traian Basescu román elnök kijelentette, hogy Románia nem bocsátkozott tárgyalásokba az emberrablókkal sem jelenlegi, sem jövőbeni külpolitikájáról, és nem fizetett váltságdíjat sem.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Ohanesian, Ion, Miscoci

Kiszabadították az Irakban még március 28-án foglyul ejtett román újságírókat. A 37 éves Ovidiu Ohanesian, a Romania Libera újságírója, a 32 éves Marie-Jeanne Ion tévériporter és a 30 éves Sorin Miscoci operatőr, mindketten a Prima magántévé munkatársai, jelenleg a bagdadi román követségen vannak. Velük együtt sértetlenül kiszabadult Mohamed Munaf iraki származású amerikai állampolgár is, aki az újságírókat kísérte Bagdadban.

A hírről a bukaresti kormány közlésére hivatkozva a Rompres román hírügynökség számolt be először vasárnap délután. "Már hétfőn hazatérnek Romániába az Irakban szabadon bocsátott román túszok és iraki kísérőjük" - jelentette be később Traian Basescu román elnök a közszolgálati televízió egyenes adásában. "Biztosíthatom önöket, hogy Románia nem bocsátkozott tárgyalásokba (az emberrablókkal) sem jelenlegi, sem jövőbeni külpolitikájáról, és nem fizetett váltságdíjat sem" - szögezte le sajtóértekezletén az államfő.

Basescu elmondta, hogy kora délután a bukaresti repülőtérről Irakba indult a román hadsereg egy Hercules-típusú szállítógépe, amely a hétfői nap folyamán tér vissza, fedélzetén a három újságíróval és Mohamed Munaffal. Az államfő elmondta, hogy a rendkívül bonyolult ügyet a román titkosszolgálat és amerikai szövetségesei göngyölítették fel. Utalt arra, hogy a túszejtésnek romániai szálai is vannak, s ezért a részletek tisztázásához két heti türelmet kért a sajtótól.

Az újságírókat márciusban bagdadi szállodájukban ejtették túszul. A közvélemény csak az al-Dzsazíra katari műholdas televízió által többször is bemutatott videofelvételekből kapott róluk hírt. Hivatalos szinten azonban szinte teljes volt a hírzárlat, ami sajtókörökben spekulációk egész sorát szülte. Eleinte még úgy látszott, hogy az emberrablók csak váltságdíjat követelnek. Az emberrablók később azzal fenyegetőztek, hogy megölik foglyaikat, ha Románia nem vonja ki Irakban állomásoztatott több mint 800 katonáját.

A rejtélyes fogság ötvenhárom napja alatt súlyos belpolitikai szövődményei is voltak az ügynek. A sajtó nem kevesebbet vélt tudni, mint azt, hogy a román fővárosban gondolták ki és tervezték meg a rablást. Fő értelmi szerzője és megszervezője állítólag a később letartóztatott, de magas szintű politikai kapcsolatokkal rendelkező Omar Hajszam szíriai-román üzletember volt. Hajszamot szoros szálak fűzték a volt kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) köreihez, különösen az elrabolt újságírónő apjához, Vasile Ionhoz.

A romániai muzulmánok és egy szaúd-arábiai vallási vezető kérésére engedték szabadon a román újságírókat iraki elrablóik - állítják az utóbbiak egy vasárnapi közleményükben, amelyet az al-Dzsazíra arab hírtelevízióhoz juttattak el. A közlemény szerint a szaúdi Szalman ben Fahd al-Udeh vallási méltóság, és a romániai muzulmánok kérésére válaszul engedték el a három tudósítót és iraki kísérőjüket. A közleményhez csatolt rövid videofelvételen az újságírók és a magát a Muad ibn Dzsabal Brigádoknak nevező emberrabló csoport szóvivője látszik. Korábban ez a csoport jelentette be a román állampolgárok március 28-i elrablását.

[origo]-MTI