A franciák többsége nemet mondana az európai alkotmányra

Vágólapra másolva!
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a franciák többsége továbbra is elutasítja az Európai Unió alkotmányát.
Vágólapra másolva!

Az Ipsos közvélemény-kutató intézetnek a Le Figaro című francia napilapban kedden közölt felmérése szerint a szavazásra jogosultak 55 százaléka mondana nemet az unió új alapokmányára, ha most vasárnap tartanák a népszavazást. A megkérdezettek 80 százaléka azonban úgy véli, hogy az alkotmány franciaországi elutasítása nem állítaná meg az európai építkezést.

Március közepe óta ez volt a tizennyolcadik egymást követő felmérés, amely a május 29-re kiírt népszavazáson az alkotmányt elutasítók többségét jelzi előre. A szombaton közölt adatok szerint a nemmel szavazók tábora 56 százalékos, a hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés pedig 53 százalékot prognosztizált az alkotmányt elutasítóknak.

Az Ipsos pénteken és szombaton elvégzett közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy a baloldali szimpatizánsok között 3 százalékponttal 63 százalékra emelkedett az uniós alkotmányt elvetők, míg a jobboldal hívei között 2 százalékponttal 68 százalékra bővült az alkotmánypártiak aránya. A megkérdezettek 65 százaléka akar nem változtatni véleményén, 16 százaléka viszont még nem hozott végérvényes döntést.

A válaszadók 63 százaléka szerint Európa erősebbé válna az új alkotmánnyal, és 52 százalék véli úgy, hogy a liberalizmus hatásait is jobban ellenőrzés alatt lehetne tartani. Mindazonáltal a franciák 55 százaléka szerint romlanának és csak 27 százalékuk szerint javulnának életkörülményeik az új Európában. A többség (43 százalék) attól tart, hogy Franciaország súlya csökkenne az alkotmánnyal bíró Európai Unióban. Velük ellentétben 38 százalék hiszi úgy, hogy Franciaország jelentősége növekedne az új EU-ban.