Állítólag Budapesten is leszállt a terroristagép

Vágólapra másolva!
Nemrég Budapesten is leszállt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség egyik terrorista-gyanúsítottakat szállító repülőgépe - értesült a The Independent brit lap. A kormányszóvivő csáfolta a lap értesülését. Az információ forrását a cikkben nem nevezték meg. Az egyik francia lap pedig arról írt, hogy a terroristákat szállító gépek Franciaországban szálltak le többször is. A soros brit EU-elnökség kérte az Egyesült Államoktól az állítólagos terroristagépek ügyének tisztázását.
Vágólapra másolva!

Egy pénteken közzétett brit lapértesülés szerint nemrég Budapesten is leszállt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik terrorgyanúsítottakat szállító repülőgépe. A brit lap írásában nem utal arra, hogy ugyanarról a gépről van-e szó, amelynek budapesti leszállásáról november 2-án már szó esett az ügy által kiváltott dániai belpolitikai vitákban, és amelynek ferihegyi tartózkodását november 15-én tényként említette Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában.

A magyar Polgári Légügyi Hatóság tájékoztatására hivatkozva Tóth András akkor elmondta, hogy a gép október 3-án érkezett, szabályosan szállt le Ferihegyen, a három pilóta és két stewardess egy éjszakát töltött Budapesten, majd továbbrepültek közel-keleti úticéljuk felé. Egy másik CIA-gép landolása tavaly augusztus 31-én, hasonló körülmények között történt, akkor a gép Németország felé folytatta útját - tette hozzá.

A kormányszóvivő ismételten cáfolta, hogy Afganisztánból Magyarországra érkezett volna a CIA-gép. Korábban az október 3-án érkezett gépről úgy nyilatkozott, hogy nem köthető a CIA állítólagos titkos börtöneinek ügyéhez. A The Washington Post című amerikai napilap november elején számolt be róla, hogy több kelet-európai országban titkos CIA-börtönök működnek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta, soha nem kapott kérést Washingtontól titkos börtönök létesítésére, de ha kapott volna is, elutasította volna azt.

A The Independent pénteki számában egy New York-i székhelyű jogvédő szervezet igazgatója közölte: a CIA által hírek szerint fenntartott kelet-európai börtönök ügyét titok fedi, senki nem tudja, mi történik "a CIA titkos gulágjában". A legnagyobb liberális brit napilap ugyanakkor azt írta, hogy "újságírók és aktivisták" a CIA-gépek repülési adatainak figyelemmel kísérésével bizonyos mértékig fel tudták deríteni, mi is történik, és az amatőr repülőgép-megfigyelők is hozzájárultak az információgyűjtéshez.

A brit lap szerint a hírszerző szervezet huszonhat repülőgépe 307 repülést hajtott végre Európában a 2001. szeptember 11-i terrorista merényletek óta. Ezek a gépek 94-szer szálltak le Németországban és 76-szor Nagy-Britanniában. A cikket illusztráló Európa-térképen az újság Magyarországot is bejelölte az érintett államok között. A térképhez fűzött szöveges magyarázat azt írja, hogy "jelentések szerint" októberben a budapesti repülőtéren is leszállt egy CIA-repülőgép, amely "Afganisztánból szállított gyanúsítottakat". A The Independent nem nevezi meg ennek az értesülésnek a forrását, sem azt, hogy az általa említett repülő hova vitte a gyanúsítottakat.

A soros brit EU-elnökség a hét közepén, az Európai Unió nevében hivatalos levélben kérte az Egyesült Államoktól annak tisztázását, hogy a CIA repülőgépei valóban szállítottak-e terrorizmussal gyanúsított őrizeteseket európai repülőterek érintésével titkos fogolytáborokba.