Vízágyúkkal esett a tüntetőknek a bakui rendőrség

Vágólapra másolva!
Erőszakkal oszlattak szét egy 15 ezres ellenzéki tüntetést az azeri fővárosban. A tiltakozók a november 6-i szerintük elcsalt választás erdményeinek eltörlését és új választást követeltek.
Vágólapra másolva!

Gumibotokkal és vízágyúkkal oszlatott szét a bakui rendőrség szombaton délután egy ellenzéki tüntetést, amelyen a november 6-i parlamenti választás eredményeinek eltörlését és új választások kiírását követelték.

Körülbelül 15 ezer ember gyűlt össze a Baku északi részén lévő Gelebe-téren az ellenzéki Azadliq (Szabadság) párt, a YES (Új Politika), a Nemzeti Egység Párt és az Azerbajdzsáni Népfront felhívására. A megmozdulást a rendőrség engedélyezte, azzal a kikötéssel, hogy két óra hosszat tarthat, a résztvevőknek 17 órakor (közép-európai idő szerint 14 órakor) el kell hagyniuk a teret.

Az ellenzéki vezetők nevében Ali Kerimli, az Azerbajdzsáni Népfront elnöke felszólította a narancssárga zászlókkal tüntetőket: tegyék folyamatossá a megmozdulást mindaddig, amíg a hatóságok nem teljesítik követeléseiket, s ha a rendőrség megpróbálja eltávolítani őket a térről, ne álljanak ellent, hanem üljenek le a földre.

A beszéd elhangzása után a teret körülvevő több száz rendőr és katona gumibotokkal támadt a tüntetőkre, majd vízágyúk segítségével kiszorították őket a térről. Szemtanúk szerint többen a földön maradtak, másokat mentőautóval elszállítottak, s több tucat ellenzékit őrizetbe vettek. Yashar Aliyev rendőrfőnök-helyettes szerint 15 rendőr megsérült, amikor a tüntetők köveket dobálva próbáltak ellenállni. Egyes források szerint a korábban a tribünön álló ellenzéki vezetőket a rendőrségi akció óta senki sem látta.

Az ellenzék szerint elcsalt november 6-i parlamenti választások óta Bakuban több tiltakozó tüntetésre került sor. A szombati volt az első megmozdulás azóta, hogy szerdán közzétették a választások hivatalos végeredményét, amely szerint a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt végzett az élen, a 125 mandátumból 58-at szerzett meg, míg a kimondottan ellenzéki szövetség csak tízet.