A kormánypárt győzelmét támadja az azeri ellenzék

Vágólapra másolva!
Nem ismeri el a vasárnapi parlamenti választások eredményét az azerbajdzsáni ellenzék. Az Azadliq pártszövetség új választásokat akar kikényszeríteni. A hivatalos eredmények szerint a szavazatok 92-93 százalékának összeszámlálása után magabiztosan vezet az eddig is kormányzó Új Azerbajdzsán Párt.
Vágólapra másolva!

A parlamenti választások eredményének érvénytelenítését követelte hétfőn a legfőbb azeri ellenzéki erő az ország 125 választókerületének négyötödére vonatkozóan, azt állítva, hogy az eredményeket meghamisították.

"El fogjuk érni, hogy szabad választásokat tartsanak" - mondta Isa Gambar, az ellenzéki Azadliq (Szabadság) pártszövetséghez tartozó Musavat (Muzulmán Demokrata Párt) párt vezetője, néhány órával azután, hogy a hivatalos közlések a kormányon lévő Új Azerbajdzsán Pártot nyilvánították a vasárnapi választások győztesének. "Az Azadliq szövetség kijelenti, hogy nem ismeri el a választások eredményét... és azt mondja, lesz elég ereje ahhoz, hogy érvénytelenítse az eredményeket és új választásokat kényszerítsen ki" - közölte Gambar, hozzátéve, hogy szerdára tüntetést szerveznek követelésük alátámasztására.

Az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői súlyos aggályaikat fejezték ki a választás lebonyolítása miatt. "A megfigyelt hiányosságok miatt... arra a következtetésre jutottunk, hogy a választás nem felel meg Azerbajdzsán nemzetközi kötelezettségeinek" - mondta Bakuban Alcee Hastings, az EBESZ-misszó vezetője.

Ellentétes következtetésre jutott ugyanakkor az exit pollok alapján két, amerikai kormánypénzen működő megfigyelő szervezet. Az USAID által fizetett felmérés 65 választókörzetben megerősítette a kormánypárt döntő győzelmét, és csak kisebb eltéréseket mutat a hivatalos adatoktól az ellenzék javára. A P-A Consulting kilenc körzetből hétben az ellenzékiek győzelmét mutatta ki, akik viszont a hivatalos kiértékelés szerint vesztettek.

A központi választási bizottság az ellentmondást azzal magyarázza, hogy szerinte az exit pollok elvégzésébe a külföldi szervezetek ellenzékieket vontak be. A két amerikai szervezet ezt cáfolta.

A szavazatok 92-93 százalékának kiértékelése után a választási bizottság szerint az Új Azerbajdzsán Párt 62 hellyel vezet, majd a függetlenek (akik között kormánypártiak is lehetnek) következnek 42 hellyel, az ellenzéknek viszont csak 10 parlamenti hely jutott.