Kancellárrá választották Angela Merkelt

Vágólapra másolva!
Kedden kancellárrá választotta Angela Merkelt a német parlament alsóháza, a Bundestag. Az esemény több szempontból is történelminek számít, például Merkel az első női kancellár, és nagykoalíciót - a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták szövetségét - vezetheti. Merkelre 397-en szavaztak a 614 tagú parlamentben.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel, Németország első női kancellárja kedden Berlinben letette a hivatali esküt, miután a parlament alsóháza, a Bundestag többsége megszavazta kancellárnak, Horst Köhler államfő pedig kinevezte a megválasztott kormányfőt. A kereszténydemokrata Merkel a második világháború után a nyolcadik német kancellár, de az első nő, aki betöltheti ezt a posztot, és ugyancsak az első, aki Kelet-Németországot tekinti hazájának (ott nevelkedett és élt az egyesítésig). Merkel azzal is kitűnik, hogy kelet-németországi, lutheránus nevelése ellenére nyugatnémet gyökerű kereszténydemokrata párt élén jutott a kancellári székbe.

Merkel a német alkotmányra felesküdve az eskü szövegéhez tartozó, de nem kötelező Isten engem úgy segéljen mondatot is elmondta. Schröder 1998-as és 2002-es eskütételekor ezt a szövegrészt elhagyta.

A kancellárt Horst Köhler köztársasági elnök javaslatára a német parlament alsóháza, a Bundestag választotta meg Berlinben. Merkelre 397-en szavaztak a 614 tagú Bundestagban, ellene 202 képviselő voksolt. Tizenketten tartózkodtak, egy pedig érvénytelen volt a 612 leadott szavazat közül. A 397 rá adott voks ugyanakkor némi csalódást jelenthet Merkel számára, mivel az egymással nagykoalícióra lépő konzervatív uniópártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták együtt 448 képviselővel rendelkeznek a Bundestagban. Angela Merkel elfogadta a kancellári megbízást.

Angela Merkel Gerhard Schröder szociáldemokratapárti kancellárt váltja a poszton, de kormányában helyet kapnak szociáldemokrata párti miniszterek is. A két nagy német párt ugyanis olyan szoros eredményt ért el az őszi szövetségi parlamenti választásokon, hogy nem tudtak magukban kormánytöbbséget alkotni. Ezért - többhetes tárgyalásokat követően - nagykoalícióra léptek egymással.

Öt országban áll nő a kormány élén

Angela Merkellel együtt ötre nőtt a világban azoknak a nőknek a száma, akik a végrehajtó hatalom élén állnak valamelyik országban. Rajta kívül Új-Zélandot kormányozza 1999 decembere óta nő, Helen Clark személyében. Bangladesben 2001 októberében lett kormányfő Bégum Haled Zia, az 1981-ben meggyilkolt Ziaur Rahman elnök özvegye. Mozambikban 2004 februárjában kapott kormányfői megbízást Luisa Diogo. Sao Tomé és Principe apró szigetállam kormányának élén idén június óta áll asszony, María do Carmo Silveira személyében.

A világban az államfői posztok közül ugyancsak ötöt tölt be nő: a Fülöp-szigeteken (Gloria Arroyo, 2001 januárja óta), Finnországban (Tarja Halonen, 2000 februárja óta), Írországban (Mary McAleese, 1997 októbere óta), Lettországban (Vaira Vike-Freiberga, 1999 júliusa óta) és Libériában (Ellen Johnson Sirleaf 2005 novembere óta).

MTI/[origo]