Atomreaktort támadtak volna az ausztrál terroristák

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint egy ausztrál atomreaktor volt az egyik célpontja azoknak a terrorizmussal gyanúsított személyeknek, akiket múlt héten vettek őrizetbe Sydney-ben és Melbourne-ben. A robbanószer előállításával és terrorista összeesküvéssel gyanúsított személyek közül hárman tavaly terepszemlét is tartottak a Lucas Heights atomreaktornál.
Vágólapra másolva!

A sydney-i atomreaktor ellen tervezhettek robbantásos merényletet azok a terroristák, akiket egy héttel ezelőtt tartóztatott le az ausztrál rendőrség. A nyomozás adatai szerint - amelyet hétfőn ismertetett a syney-i rendőrség - az iszlámista terrorsejt szellemi vezére arra szólította fel embereit, hogy amennyiben a dzsihádban, a szent háborúban akarják feláldozni életüket, akkor "a lehető legnagyobb veszteséget" kell okozniuk. A rendőrség szerint a terroristák célpontjai között szerepelt a Lucas Heights atomreaktor Sydney-ben, és a gyanúsítottak közül hárman terepszemlét is tartottak a létesítménynél decemberben.

Az egy hete őrizetbe vett csoport - egy feltételezett iszlámista terrorhálózat sejtje - legalább 15 pokolgép előállítására elegendő vegyszert halmozott fel. A letartóztatottak ellen robbanószer előállítása és terrorista összeesküvés gyanújával indítottak eljárást.

A csoport tagjai, a gyanú szerint, azért jegyeztettek be több vállalkozást, hogy a feltűnést kerülve ezek neve alatt vásárolhassanak nagy mennyiségű vegyi anyagot. A letartóztatottak közül ketten - egy Omar Baladjam nevű, 28 éves részmunkaidős színész és a 29 éves, boszniai születésű Mirsad Mulahalilovic - például festő vállalkozásokat indított.

Az ausztrál rendőrség a múlt hét elején vette őrizetbe a 17 gyanúsítottat, nyolcat Sydney-ben, kilencet Melbourne-ben. A razziák során - amelyekben több mint 500 rendőr vett részt helikopterek támogatásával -, a londoni metró-merényleteknél használtakhoz hasonló vegyi anyagokat, fegyvereket, számítógépeket és hátizsákokat foglaltak le.