Kanadában is felfedezték a H5-ös vírust

Vágólapra másolva!
Vadon élő madarakban Kanadában is felfedezték a H5 madárinflunza egy törzsét és vizsgálják, hogy azonos-e az Európára átterjedt veszélyes H5N1 törzzsel - jelentette be hétfőn a kanadai élelmiszerellenőrzési hivatal szóvivője.
Vágólapra másolva!

Alain Charette szerint az már bizonyos, hogy a H5-ös madárinfluenzáról van szó. Azt még tanulmányozzák, hogy a vírus az N-altípushoz tartozik-e. A H5-ös madárinfluenzának összesen kilenc törzse van.

Ausztrália már október 21-én felfüggesztette az élő szárnyasok Kanadából történő behozatalát, miután néhány, az észak-amerikai országból importált postagalambban madárinfluenza-vírusra utaló antitestet találtak.

Tavaly februárban a madárinfluenza-vírus - az Ázsiában pusztítóval ellentétben az emberre nem veszélyes - H7-es válfaját azonosították Kanadában, a nyugati Brit Columbia tartományban. Kanadát 2004 májusa óta azonban ismét madárinfluenza-mentes országként tartották nyilván.

A H7 vírustörzs Észak-Amerikában korábban az Egyesült Államok Delaware, New Jersey és Pennsylvania államaiban is jelentkezett.