Donald Rumsfeld Mongóliát dicséri

Vágólapra másolva!
Mongólia politikai és katonáinak személyes bátorságát dicsérte szombaton Ulánbátorban Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter az ázsiai ország iraki ás afganisztáni szerepvállalására utalva.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
Donald Rumsfeld a bátorságot méltatta

Kínai, majd dél-koreai látogatása után Rumsfeld rövid időre megállt a mongol fővárosban, és Irakot, illetve Afganisztánt megjárt katonák népes csoportja előtt elismeréssel adózott a két országban teljesített nemzetközi misszióban betöltött mongol szerepért.

A 2,7 millió lakosú ország ez idő szerint 131 katonát állomásoztat Irakban biztonsági, illetve katonaorvosi megbízatással, és 15 katonája van Afganisztánban, akik a helyi erők kiképzésében vesznek részt.

Az iraki Hillában tavaly februárban mongol katonák egy gyanúsan közlekedő járművet felfedezve és vezetőjét lelőve sikeresen akadályoztak meg egy öngyilkos robbantásos merényletet.

A korábbi kommunista ország kormánya amerikai pénzügyi és kiképzői segédlettel ötezer fős békefenntartó erőt hozott létre.

Rumsfeld, aki mostani programjából törölte a Mongóliával szomszédos Kazahsztán felkeresését, Ulánbátorból Litvániába utazik tovább, hogy részt vegyen egy Ukrajnával foglalkozó NATO-tanácskozáson.