Fegyveres csoportok jelentek meg Koszovóban

Vágólapra másolva!
Egyenruhás fegyveres szélsőségesek csoportjai jelentek meg Koszovó nyugati és délnyugati részén az elmúlt napokban az éjszakai órákban, több ízben leállították a forgalmat az utakon, az ENSZ ideiglenes közigazgatása és a helyi hatóságok tagjait keresve, leszámolással fenyegetőzve - közölte kedden a koszovói nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) szóvivője.
Vágólapra másolva!

Siegfried Jooss alezredes közölte, hogy az elszigetelt incidensek miatt a KFOR a rendőrséggel együttműködve vizsgálatot indított az ENSZ-közigazgatás alatt álló, túlnyomórészt albánok lakta dél-szerbiai tartományban.

A koszovói tömegtájékoztatási eszközök szerint albán fegyveresekről van szó, akik magukat Koszovói Függetlenségi Hadseregnek (UPK) nevezik. A tartomány hivatalos hatóságai és a nemzetközi szervek azonban nem erősítették meg egy ilyen nevű csoport létezését. A KFOR szóvivője elmondta, hogy tudomásuk van bűnöző elemek jogellenes akcióiról, de nincsenek információik valamiféle "hadsereg" létezéséről. "Koszovóban csak egy katonai erő tevékenykedik - a KFOR" - szögezte le a szóvivő.

Az ideiglenes ENSZ-közigazgatás biztonsági megfontolásokból mindazonáltal megtiltotta munkatársainak, hogy az esti és éjszakai órákban Koszovó egyes nyugati és délnyugati területein közlekedjenek, ahol a fegyveresek jelenlétét észlelték. Hasonló utasítást adtak ki a koszovói adminisztráció képviselőinek is. A tartományi rendőrséget a szóban forgó körzetekben fokozott készültségbe helyezték.

Helyi megfigyelők a biztonsági helyzet kiéleződését hajlamosak összefüggésbe hozni azzal, hogy november elején a tervek szerint megkezdődnek a tárgyalások az 1999 óta ENSZ-közigazgatás alatt álló tartomány jövőbeni nemzetközi jogi státusáról. Az albán többség függetlenségre törekszik, míg Belgrád csupán egy messzemenő autonómia megadására hajlandó.