Buszra várakozók közé lőttek Ciszjordániában

Vágólapra másolva!
Három izraeli civil meghalt, négyen pedig megsebesültek, amikor palesztin szélsőségesek autójukból tüzet nyitottak egy buszmegállóra. A merényletet az Al Aksza Mártírjainak Brigádja nevő szervezet vállalta magára. Az izraeli hadsereg vasárnap megölte a ciszjordániai Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Három izraelit agyonlőttek, négyet megsebesítettek palesztin fegyveresek robogó gépkocsiból egy ciszjordániai zsidó település mellett vasárnap, izraeli katonák pedig egy összecsapásban agyonlőtték az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet dzseníni vezetőjét.

A Jeruzsálemtől 15 kilométerre délre lévő Gus Ecjon zsidó településközpont mellett elkövetett merényletet az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja elnevezésű szervezet vállalta magára, amely Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődik.

Négy hónap óta ez volt az első olyan gyilkos merénylet, amelyet palesztin szélsőségesek autóstopra - más jelentések szerint buszmegállóban - várakozó izraeliek csoportja ellen követtek el egy forgalmas útkereszteződésben. Egy vagy több palesztin egy robogó gépkocsiból tüzet nyitott a kereszteződésben várakozó emberekre. Júniusban egy hasonló merényletben palesztin fegyveresek két izraeli tizenévest öltek meg Hebron mellett, nem messze a vasárnapi merénylet színhelyétől.

Alig egy órával később palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli járműre egy másik ciszjordániai körzetben, megsebesítve egy izraelit - közölte az izraeli katonai rádió és az izraeli rendőrség.

Az izraeli hadsereg az elmúlt hetekben rajtaütéseket hajtott végre, amelyekben feltételezett palesztin militánsok százait vette őrizetbe Ciszjordániában. A palesztinok bosszút esküdtek. A vasárnapi merényletek a legvéresebb támadások voltak azóta, hogy Izrael szeptemberben kivonult a Gázai övezetből és néhány ciszjordániai településről. Izraeli biztonsági illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a kivonulás után a palesztin militánsok Ciszjordániába helyezhetik át működési területüket.

Egy izraeli különleges egység bekerítette és agyonlőtte vasárnap Ciszjordánia északi részén, Dzsenín közelében a 27 éves Nihad Abu Ganemet, az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet dzseníni vezetőjét - jelentette be az izraeli rádió palesztin forrásokra hivatkozva. Izrael szeptemberben egy célzott légicsapásban megölte az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét és helyettesét a Gázai övezetben, miután palesztin militánsok rakétatámadásokat intéztek a zsidó állam ellen. Azóta ez volt az első támadás a szervezet egy vezetője ellen.