Csúcstalálkozón dől el, lesz-e német nagykoalíció

Vágólapra másolva!
A konzervatív pártok és a szociáldemokraták csúcstalálkozót szerveznek, amelyen a leendő kancellár személyét vitatják meg. A két héttel ezelőtti választásokon közel azonos számú szavazatot szerző pártok várhatóan egymással lépnek koalícióra, ha sikerül megegyezniük a kancellárságról
Vágólapra másolva!

A német konzervatív pártok (CSU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) csúcsszintű találkozón akarják tisztázni, hogy ki töltse be a kancellári posztot - közölte szerdán Angela Merkel, a konzervatívok kancellárjelöltje a puhatolózó megbeszélések harmadik fordulója után. A felmérő jellegű konzultációk sorozata a szerdai találkozóval lezárult. A csúcsmegbeszélés után dől el, hogy a két fél kezd-e egymással hivatalos nagykoalíciós tárgyalásokat.

A két részletben megtartott német választásokon a konzervatív pártoké lett a legerősebb frakció. Az alkotmányra hivatkozva ragaszkodnak ahhoz, hogy konzervatív vezetéssel alakuljon kormány s ők adják a kancellárt. Ugyanakkor a szociáldemokraták is ragaszkodnak a kancellárállítás jogához, mondván, hogy az SPD a legerősebb, a CDU és a CSU két külön párt.